Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Három évtizedes mélyponton az újautó-eladások száma

Októberben elsősorban a globális chiphiány súlyosbodásának következtében a tavalyi év azonos időszakához képest 24.6 százalékkal csökkent az új autó regisztrációk száma az Egyesült Királyságban. A csökkenések ellenére az elektromos és hibrid autók iráni kereslet továbbra is kifejezetten erős maradt.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) nemrégiben közzétett adatai szerint idén októberben összesen 106 265 darab új autót regisztráltak az Egyesült Királyságban. Utoljára 30 évvel ezelőtt, 1991 októberében láthattunk hasonlóan gyenge számokat.

Az elektromos és hibrid autók iráni kereslet viszont továbbra is kifejezetten erős maradt. Októberben az eladott autók 16.6 százaléka plug-in hibrid volt, további 9.1 százaléka pedig hibrid hajtással szerelt modell. Ezzel az októberi, egyesült királyságbeli újautó-eladások több mint negyedét környezetbarát autók tették ki.

Idén eddig összesen 141 296 darab elektromos autót értékesítettek a szigetországban, ami 86 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest. A legnagyobb mértékben a dízel hajtással szerelt járművek iránti kereslet esett vissza, 45.8 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos periódusához képest. 2021-ben eddig összesen 124 633 darab dízel autó talált gazdára az Egyesült Királyságban. A benzinüzemű autók iránti kereslet 2020-hoz képest 15.2 százalékkal csökkent. Azonban még mindig ezek a modellek messze a legnépszerűbbek, január óta 669 982 darabot regisztráltak.

Októberben 3167 értékesítéssel a Volkswagen Polo volt a legkapósabb autó a szigetországban. Éves szinten továbbra is a Vauxhall Corsa vezeti a listát, 35 183 eladott példánnyal.

Egy korábbi generációs Vauxhall Corsa.

Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója szerint a gyenge teljesítmény hátterében elsősorban az autóipart kifejezetten súlyosan értinő globális chiphiány és a növekvő infláció áll, azonban kiemelte, hogy az autógyártók még így is mindent megtesznek a maguk részéről, amit lehet. Azt is hozzátette, hogy „a nehézségek ellenére is óriási a kereslet az elektromos és hibrid járművek iránt. Ez demonstrálja, hogy igény van az ilyesfajta új technológiákra.”