Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Összeomlás fenyegeti a Vale-t, több elemző is most venne részvényeket?

Az elmúlt két évben hatalmas turbulenciát láthattunk az árucikkek piacán. A tavalyi globális leállást követően a legtöbb árunál mind a kínálatban, mind a keresletben hatalmas csökkenés következett be. A kereslet azonban a gazdaságok újraindítása után felkapaszkodott. Ebben nagyban segített a kormányok erős költekezése is, amely a gazdaságok fellendítésére irányult. Ettől viszont nagymértékben elmaradt a termelés. Ez különösen igaz az energia, a bányászat és a feldolgozóiparra, ami számos árucikk árfolyamában jelentős emelkedéshez vezet. A vasérc különösen érdekes ebben a helyzetben, mivel értéke nyár óta jelentősen csökkent.

Mi történt a vasérc piacán, mi okozhatja a mozgásokat?

A fém tavaly óriási ralin ment keresztül, melynek mozgatórugója a globális építési igény és az ösztönző programok voltak Kínában. Ez erős emelkedést eredményezett egyes, az évtized nagy részében alacsony nyereséggel küszködő vállalatoknál, például a VALE-nál. Sajnos az ilyen cégeknek egy ideje nehéz sorsa van. A nehézségeket Kína okozza. A zavaró energiahiány, amely az elmúlt évtized egyik legerősebbje Kínában, valamint a vírusként terjedő fizetésképtelenség az ingatlanfejlesztők körében, mind-mind erős negatív hatással volt a vasérc árára. Kína az egyik legnagyobb vasérc importőrök közé tartozik, mely az importált nyersanyag nagy részét a gazdaság növekedését is hajtó ingatlanszektorban használta fel eddig. Most azonban, hogy ekkora gondokkal küszködik az iparág, és a gazdaság fejlődése is lassulóban van, súlyos csökkenést eredményezett a vasérc iránti keresletben. Mivel az olyan cégek, mint a Vale vagy a Rio Tinto, amelyek a vasérc termeléséből származó értékesítésre támaszkodnak, szorosan kötődnek a kínai gazdasághoz, különösen az összeeső félben levő építőiparához.

A Vale szenvedése ellenére most kellene részvényeiből vásárolni?

A két vállalat közül a Vale-t érte nagyobb csapás a kevésbé diverzifikált portfóliója miatt. Ma a vasérc és a Vale értéke is 2020-as szintekre süllyedt vissza. Összességében a legtöbb elemző a Vale összeomlását vásárlási lehetőségnek tekinti, mivel a vállalat határidős P/E-je csupán 2,8-szoros, és az éves osztalékhozama 18,8 százalék. Azonban óvatosnak kell lenni ezekben az időkben. A jelenlegi helyzet valószínűleg a vasbányászat jövedelmezőségének jelentős csökkenéséhez vezet. Nem elképzelhetetlen, hogy a vasérc iránti kereslet visszaesése évekig is eltartson, ezzel párhuzamosan is több éven keresztül nehéz működés várható a Vale számára is. A vasérc jelenleg 93 dollár tonnánként. A Vale negyedéves részvényenkénti CFO-ja csökkenhet mintegy 0,4-0,7 dollárra. A Vale EBITDA-jának egy kis része színesfémekből és szénből származik. Mivel a szén értéke magasabban van a múlt évhez képest, ez segíthet a vállalatnak abban, hogy a határidós cash flow-ja meghaladja a 2016-2019-es szintet. A magas energiaárak és a munkaügyi problémák valószínűleg gyorsabb ütemben fogják növelni a kiadásait. Mivel ez a probléma nem nagyon merült fel jelenleg a vállalatnál a jelentős Q3-as profitjuk miatt, a negyedik negyedév annál problematikusabb lehet.

A Vale S.A brazil multinacionális vállalat, amely fémekkel és bányászattal foglalkozik (www.Investing.com)

El tudja-e viselni a nehézségeket a Vale

A Vale és a Rio Tinto közül úgy tűnik, hogy az előbbi többet fog szenvedni a kínai ingatlanpiac csapása miatt. Több elemző is a vasérc hosszabb stagnálására számít, valamint, hogy évekig nem fog tudni visszatérni az eredeti szintekre. Kína infrastruktúrája annyira túlfejlett már, hogy a globális vasérckereslet növekedése valószínűleg Észak-Amerikából vagy más régiókból származhat majd. Azonban érdemes kiemelni, hogy az USA tervezett 110 milliárd dolláros infrastrukturális beruházása eltörpül az elemzők által megbecsült, az Egyesült Államok infrastrukturális problémáinak megoldásához szükséges 2,6 trillió dollárhoz. Lehetséges, hogy az infrastrukturális törvényjavaslat átadása átmeneti növekedéséhez vezet a Vale és más vállalatoknál. Viszont kis valószínűséget látnak az elemzők arra, hogy ez a globális acél vagy vasérc anyagnövekedését eredményezheti. Tény, hogy a vasérc erősen ciklikus, valamint szorosan kapcsolódik a világgazdaság állapotához. Míg a világgazdaság egyes szegmensei, mint például a banki és az egészségügyi ellátás, erősnek tűnnek, a más szegmensek például az építőipar meg küzd a magas energiaárakkal és a kiszámíthatatlan kereslettel. Tehát ennek köszönhetően, amikor Vale részvényeket akarunk venni bölcs döntés, ha úgy gondolkodunk a vállalatról, mintha jelentős globális recesszióval küzdene.

Forrás: seekingalpha.com