Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Plafonon az infláció októberben – a forint reakciója!

Ma 9 órakor közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az októberre vonatkozó inflációs adatot. A pénzromlás év/év alapon 6,5 %-os volt, ami még a vártnál is némileg magasabb inflációt jelez. A forint egyelőre az adat közlése előtti szinteken áll, de valószínűleg az inflációs nyomás fog még hatást gyakorolni a magyar fizetőeszközre.

Közel az évtizedes csúcs

A mostani adattal szintén egy közel tíz éves rekord dőlt meg az árszínvonal emelkedésének tekintetében. Már a szeptemberi, 5,5 %-os infláció is meglehetősen magasnak számított, az októberre vonatkozó adat pedig már az árak teljes elszabadulásáról ad hírt. Érezhettük, hogy még magasabb inflációs adat jön, elég csak az üzemanyag jelentős drágulására gondolni, amely jelentős részét kiteszi a fogyasztói kosárnak. A növekvő energiaárak pedig bár a háztartások közvetlen rezsiköltségére nem, közvetlenül a többi fogyasztási cikk árára jelentős hatást gyakorolnak.

Mit lép az MNB?

Az infláció megfékezése egyértelműen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfőbb feladata, ennek tükrében június óta emel is az irányadó rátán a jegybank Monetáris Tanácsa. Míg azonban eleinte havi 30 bázispontos kamatemeléseket láthattunk, szeptemberben és októberben csupán 15-15 bázisponttal szigorított a központi bank.

Egy hét múlva újra dönt az MNB

A várakozásokat is rendre felülmúló inflációs adatok megerősítik, hogy várhatóan jövőre is még sokáig velünk maradhat az inflációs nyomás. A jegybanknak márpedig 3 %+-1 %-os inflációs toleranciasávja van, aminek elérése igen távolinak tűnik egyelőre. Éppen ezért lesz érdekes a jegybank jövő hét kedden esedékes kamatdöntő ülése, nem tudni ugyanis, hogy újra magasabb fokozatba kapcsolja-e a kamatemelés tempóját az MNB.

Utóbbi döntéstől függ jelentős részben a forint sorsa is. Az EUR/HUF kurzus ugyanis egyelőre nem tudott tartósan a 360-as szint alá erősödni, és az inflációs adat után kis idővel is újra 361 felett található az euróárfolyam. A magas infláció kétségtelenül gyengíti a tankönyvek szerint az adott ország fizetőeszközét, ugyanakkor az erőteljesebb pénzromlás ösztönző lehet a nagyobb jegybanki szigorra – ez pedig már a forint erősödését hozhatja. Nehéz tehát meghatározni, hogy jó hír érkezett-e most a forint számára, ez a már említett kamatdöntő ülésen dőlhet el.

Nem tud tartósan 360 alatt maradni az EUR/HUF keresztárfolyam (www.investing.com)

https://www.ksh.hu/