Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Eldurvult a járványhelyzet – ez várhat a forintra és a tőzsdére

Az elmúlt két hétben korábban aligha várt módon robbant be a COVID-19 pandémia Magyarországon, immár a negyedik alkalommal. A delta variáns keltette negyedik hullám ugyanis eddig jórészt elkerülte hazánkat, vagy legalábbis nem okozott figyelemre méltó egészségügyi problémát. Most azonban eddig nem látott sebességgel kezdett el terjedni a koronavírus az országban, és úgy tűnik, hogy sajnos a magas átoltottsági arány önmagában nem akadályozza meg eléggé ezt a folyamatot. Bár már talán mindenki szabadulna ebből a helyzetből, sajnos több, mint másfél évvel a vírus európai elterjedése után is fel kell tennünk a kérdést: milyen hatásai lehetnek az újabb járványhullámnak az életünkre, valamint a piacokra nézve?

Egyre nagyobb a baj

Alapvetően 5 mutatót szoktak leginkább figyelembe venni a járvány terjedésének meghatározásakor. A naponta regisztrált új esetek száma a vírus aktuális terjedéséről ad számot, a pozitív tesztek aránya pedig arról, hogy milyen mértékben sikerül kontroll alatt tartani a járványt az adott országban. A harmadik ilyen mutató a kórházban ápoltak száma, a negyedik mutató pedig a lélegeztetőgépen lévők száma: ezek az adatok képesek megmutatni, hogy milyen arányban alakul ki súlyos megbetegedés, és hogy az egészségügyi ellátórendszer meddig képes hibátlanul ellátni a feladatát a növekvő betegszámmal. Végül az elhunytak száma jelzi a leginkább tragikusan, hogy mennyire súlyos a járvány.

Egyre több az aktív fertőzött is (www.shutterstock.com)

Sajnos mind az 5 fenti érték erős emelkedést mutat. A napi új fertőzöttek száma tegnapra 6000 fölé emelkedett, ami a harmadik hullám rosszabb heteit idézi, a pozitív tesztek aránya pedig jó ideje két számjegyű már. Eközben rohamosan nőve immár 3000 fölé emelkedett a kórházban ápolt betegek száma, de lélegeztetőgépen is körülbelül annyian vannak, mint tavaly ilyenkor. Sajnos a halottak száma is meredeken emelkedik, péntekre virradóan 80-nál is több honfitársunk hunyt el a vírus következtében.

Jönnek (?) a szigorítások

Az adatok romlására való tekintettel a kormány már kötelezővé tette a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön, emellett pedig a munkáltatók elrendelhetik a kötelező oltást az alkalmazottak számára. Tegnapi hír, hogy november végén pedig regisztráció nélküli oltási kampányt is hirdetnek. Mindeddig hangsúlyozásra került, hogy komolyabb korlátozó intézkedésekre nem kell számítani, hiszen az oltás a legfőbb megoldás; ez kétségkívül igaz, ugyanakkor a helyzet nem várt tempójú romlása mégis hozhat lezárásokat.

Üres Hősök tere a harmadik hullám idején

Legalábbis erre utalnak Varga Mihály pénzügyminiszter tegnapi szavai, mely szerint a gazdaságra is hatással lesz majd a negyedik hullám. Ma reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte, hogy amennyiben tovább gyorsul a járvány, a kormánynak arra újra reagálnia kell. Az esetlegesen bevezetésre kerülő korlátozások persze sokfélék lehetnek; az egyetemek bezárása például szinte egyáltalán nem érintené a gazdaságot, ahogyan a kötelező bolti maszkviselés sem. A nem létfontosságú üzletek bezárása már annál inkább komoly hatást gyakorolna, ahogyan a kijárási tilalom újbóli bevezetése is.

Forint és BUX

Ha olyan korlátozások jönnek, amelyek érdemben nem befolyásolják a gazdaság működését, akkor értelemszerűen sem a forint, sem a legfontosabb magyar részvényeket tömörítő BUX index árfolyamában sem jár várhatóan mozgással a vírushelyzet alakulása. Amennyiben viszont a gazdasági élet is megsínyli a negyedik hullámot, akkor leginkább a makrogazdasági folyamatokra érzékeny eszközöket lesz érdemes nyomon követni. A bankszektorra, az iparra és a szolgáltatási szektorra jellemzően ugyanis erőteljesebben hatnak a gazdasági problémák, míg az IT szektor könnyebben átvészelheti ezt. Érdemes lehet tehát ezzel a szemüveggel is nézni a hagyományos iparági részvényeket, hiszen számukra jelentenének rosszabb hírt az esetleges lezárások. A magyar tőzsde új csúcsai azonban abba az irányba mutatnak, hogy nem a legrosszabb forgatókönyvet árazzák a befektetők jelenleg.

Egyelőre nagy az öröm a magyar tőzsdén

A forint szempontjából az általános országspecifikus hangulat is igen meghatározó, főleg, hogy az erős inflációs nyomás miatt még a kamatemelések ellenére sem tud erősödni a magyar fizetőeszköz. Ahogy a részvényeknél, úgy a forintnál is a gazdaságot ért kár, illetve a negyedik hullám általános hazai kilátásai lehetnek fontosabbak; egy gazdaságot nem érintő lezárásokkal megfékezett járványhullám viszont optimizmust hozhat a forint piacára.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20211105/orban-viktor-az-uj-intezkedesekrol-ha-gyorsabban-terjed-a-virus-reagalni-kell-1119106