Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Fontos szint alá tört be a forint, mi jöhet ?

Alig két héttel ezelőtt a forint esetében még a közeledő történelmi mélypontról lehetett írni az euróval szemben. Akkor a magyar fizetőeszközre mind a nemzetközi, mind a hazai környezet igen negatív hatást gyakorolt, és nem igazán látszott, hogy mikor érhet véget a gyengülő tendencia. Az azóta bekövetkezett jelentős erősödés után még mindig nem biztos, hogy nem folytatódik idővel tovább a forint vesszőfutása, de kétségtelenül úgy néz ki, hogy leküzd egy fontos szintet.

Csökken a nyomás

A forint szempontjából egyértelműen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris szigorítási ciklusa a leginkább fontos, hiszen június óta nagy részt ez határozza meg a magyar fizetőeszköz mozgását. A következő kamatdöntő ülésre ugyanakkor november 16-ig még várni kell; addig még napvilágot lát az októberre vonatkozó inflációs adat, ami fontos információ lehet a szigorítás további menetével kapcsolatban. Illetve nem elhanyagolható a koronavírus járvány hazai alakulása sem, ugyanis a súlyosbodó számokból esetlegesen következő, gazdaságot is sújtó korlátozások nem hoznák meg vélhetően a befektetők kedvét a forinttal kapcsolatban.

Alig 2 hét és újra dönt az MNB

Addig is azonban a forintra is ható nemzetközi események lehetnek a fókuszban; ilyen volt a Fed tegnapi kamatdöntő ülése, ami végül egyelőre nem gyakorolt jelentős hatást a forintra, bár az általánosan pozitív piaci hangulat még támogathatja a forint további menetelését. Fontos figyelni a környező országok jegybankjainak kamatdöntéseit is. Ha ugyanis a hasonló helyzetben lévő régiós országokban nagyobb mértékben szigorítanak, akkor a forint kevésbé lehet vonzó akár a cseh koronával vagy lengyel zlotyval szemben.

360 alatt

Hónapokon keresztül a 350 és 360 közötti sáv a meghatározó az EUR/HUF kurzus tekintetében; egyértelmű, hogy a 360 felett való tartózkodás jelent kiemelkedő esélyt a további zuhanásra, míg a 350 alatti szintek további erősödés felé nyitnak utat. Ezért jó hír a forint erősödése szempontjából, ha képes lesz tartani a 360 alatti árfolyamot az euróval szemben, a lélektanilag és technikailag is fontos szint legyőzése akár további erősödéshez vezethet. Ha így lesz, a 355-ös értéknél meghúzódó sávközép lehet a következő cél; újabb gyengülés esetén pedig megint a 360-362-es szint jelenthez ellenállást.

360 alatt kellene maradnia a további erősödéshez az EUR/HUF keresztárfolyamnak (www.investing.com)