Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Jön a Mol jelentése – milyen piaci reakciót várjunk?

November 5-én, pénteken teszi közzé a Mol a harmadik negyedéves gyorsjelentését. A második legnagyobb magyar blue chip jelentése minden bizonnyal jelentősen befolyásolni fogja a befektetőknek az olajmultiról alkotott képét, ezért érdemes a szokásosnak megfelelően kiemelt eseményként kezelni az adatok közzétételét. Bár nagy meglepetéseket is hozhat egy-egy gyorsjelentés, és számszerűsíteni igen nehéz, hogy mire számítsunk pontosan, néhány sarokkövet azért hasznos lehet megvizsgálni, hogy közelítő megérzésünk lehessen a jelentés kapcsán.

Miből indulhatunk ki?

A várakozások felépítéséhez alapjaiban fontos ismerni az adott vállalatot, jelen esetben a Molt. A Molnak négy fő üzletága van: kutatás-termelés (upstream), finomítás-kereskedelem (downstream), fogyasztói szolgáltatások, valamint gázüzletág (midstream). Utóbbi meglehetősen stabilan szállítja eredményét a cég számára, illetve egyértelműen a legkisebb részét teszi ki a Mol tevékenységének a fenti négyből. Leginkább az upstream, a downstream, illetve a fogyasztói szolgáltatások lehetnek a figyelmünk középpontjában.

Fontos azonosítani a főbb szegmensekre ható tényezőket (www.shutterstock.com)

Upstream

A kutatás-termelés, ahogy a nevéből is következik, leginkább a nyersolaj kitermelésével foglalkozik, a fekete arany felszínre hozása teszi ki működésének jó részét. Innen már egyértelmű, hogy az upstream eredményét leginkább a kitermelt olaj mennyisége, valamint annak árfolyama befolyásolja. Utóbbiról egészen könnyen számszerűsíthető adataink vannak, csak meg kell néznünk a Mol számára leginkább releváns Brent típusú olaj árfolyamát a vizsgált időszakban. Látható, hogy a harmadik negyedévben eleinte megingott az olajár, és augusztus végéig inkább a csökkenés volt a jellemző. Utána azonban egyértelműen feltámadt a Brent, szeptember végére már 80 dollárnál is többet ért egy hordó belőle. Egyértelműen jó eredményekre számíthatunk tehát az upstream szegmenstől, különösen ha hozzávesszük, hogy mind az előző negyedévben (2021 Q2), mind az előző év hasonló időszakában (2020 Q3) jóval alacsonyabb volt az átlagos olajárfolyam.

Összességében magas olajárak jellemezték a negyedévet (www.investing.com)

Downstream

A finomítás-kereskedelem a kitermelt (és vásárolt) kőolaj finomításával, valamint ennek értékesítésével foglalkozik. Így ebben a szegmensben az a kulcsfontosságú, hogy a nyersolajon a finomítás végére mekkora hasznot tud realizálni a vállalat. Ezt a mutatószámot finomítói marzsnak hívják, amely arról ad információt, hogy hordónként átlagosan mekkora árrést tud elérni az olajvállalat a finomítási tevékenység által. Érdemes tehát a júliusi, augusztusi és szeptemberi, csoportszintű finomítói marzsokat megvizsgálni, amiket az alábbi táblázat tartalmaz. Az adatsoron láthatjuk, hogy átlagosan a második negyedévben látható marzsoknál is magasabbak voltak az árrések; a tavalyi év hasonló időszakában pedig egyébként átlagosan valamivel 1 dollár/hordó alatt volt a mutató.

HónapÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptember
Csoportszintű finomítói marzs (USD/hordó)5,14,73,34,365,9
Finomítói marzsok (https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/publikaciok/kulso-kornyezet#nav-2021 alapján)

Fogyasztói szolgáltatások

Ennyire egzakt adataink a harmadik nagyon fontos szegmensre vonatkozóan már kevésbé vannak. A fogyasztói szolgáltatások ugyanis lényegében a Molnak az a része, amit látunk a benzinkutakon. Ide tartozik a kiskereskedelemben eladott üzemanyag, a Fresh Corner hálózatban értékesített kávé, üdítő. Érezhetjük, hogy a leginkább fontos emiatt a gazdasági növekedés, valamint a fogyasztási szokások. Ebben a vizsgált három hónapban nem lehetett nagy hiba, a Mol számára releváns országokban ugyanis már megtörtént ekkorra nagyobb részben a gazdasági nyitás. Ráadásul a harmadik negyedév 3 hónapjából 2 hónap nyári, ami pedig az utazások, a vezetési szezon miatt még forgalmasabb tud lenni. A folyamatosan bővülő kút- és Fresh Corner hálózat egyaránt erősíthette az üzletág eredményességét a negyedévben.

INA benzinkút Horvátországban – az olajvállalat fő tulajdonosának, a Molnak is szállít eredményt (www.shutterstock.com)

Milyen reakciót adhatnak a piacok?

A fentiek tekintetében igen meglepő lenne, hogyha nem szép számokkal állna elő a Mol pénteken. A legfontosabb azonban az, hogy a piaci várakozásokhoz képest pozitív, vagy negatív csalódást okoznak a harmadik negyedéves számok. Lehet ugyanis bármilyen jó az eredmény, ha mégis alulmúlja a felfokozott várakozásokat, könnyen elbizonytalanodhatnak a piaci szereplők. A Mol árfolyama mindenesetre igen komoly emelkedést mutatott be az utóbbi hónapokban, ami összefügg valószínűleg a fenti pozitív tényezőkkel. A továbbiakra nézve azonban szinte biztosan iránymutatásként fog szolgálni a befektetői reakció a jelentésre; érdemes emellett továbbra is figyelni a fenti változókat, ha a Mollal kereskednénk.

Szeptember végén kitört a Mol árfolyama (www.investing.com)