Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Kaszinós pénzmosási ügyek, majd profitcsökkenés

Kedden már második napja estek az ausztrál részvények, a globális energiaválság táplálta inflációs félelmek lehúzták a befektetői hangulatot. Az ASX 200 index a hétfői esés után újabb 0,3 százalékot csökkent, ezzel lecsúszva 7281 pontra, de csütörtökre már újra 7300 pont felett volt.  A Star Entertainment kaszinó részvényei sem álltak meg a hétfői 23 százalékos esés után, hiszen ezt a lefele ívelő momentumot kedden tovább növelték 2,7 százalékkal. Keddi napon minden tíz részvényből hét negatívan zárt, olyanokkal az élen, mint az Appen -3,9 százalék, Afterpay -2,7 százalék és Zip Co -3,2 százalék. A bányászati és fém részvények voltak a legjobban teljesítők, és amelyek tartották az index értékét. Ilyen volt például az Alumina 4,2 százalékos és a Perseus Mining 4,3 százalékos gyarapodása.

Az ASX 200 árfolyama (www.Investing.com)

Westpac a leírások miatt hatalmas veszteséggel számolhat

A Westpac egy ausztrál bank- és pénzügyi szolgáltató, amelynek központja Sydney-ben található. Részvényei 1,7 százalékkal estek, miután a bank figyelmeztette a befektetőket, hogy a második féléves nyeresége 1,3 milliárd dollárral lesz kevesebb, számos jelentős leírás miatt. Az értékvesztés legnagyobb összetevője azon döntés volt, hogy a WIB, intézményi bank részlegének értékét majdnem 1 milliárd dollárral csökkentette. Itt a jövedelmek továbbra is érezni fogják az ultra alacsony kamatok nyomását. Peter King vezérigazgató a személyzetnek címezett megjegyzésében elmondta, hogy az elmúlt évben a bank az energiakereskedelmi üzletágból való kilépéssel egyszerűsítette a WIB részleget, és csökkentette az ázsiai irodáit és banki kapcsolatait. „Bár ezek az intézkedések elvégezték a tőlük várt feladatot, ami a WIB kockázatának csökkentése volt, de ezzel együtt a bevételek is megcsappantak. Tehát a WIB egyszerűbb, de annál erősebb lett, és ez a sikerhez vezethet mivel a piaci feltételek javulnak. A leírásnak nincs hatása az üzletre vagy az ügyfelekre,” mondta Peter King.

down

Aggodalomra nincs ok, de akkor miért csökkentek a Westpac jövedelmi kilátásai?

Ausztrália második legnagyobb bankja csökkentette a bevételi kilátásait is, a visszafogott pénzügyi piacokra hivatkozva. Ugyanakkor más okozói is vannak a negatív hangulatnak. A hosszú távú alacsony kamatkörnyezet, a megnövekedett megfelelési költségek mind befolyásolták a WIB jövedelmi kilátásait. A Westpac részvényei 1,65 százalékot csökkentek, 25,63 dollárra. A Velocity Trade elemzője, Brett Le Mesurier régebbi kijelentését alátámasztotta, melyen a keddi történések sem változtattak. Szerinte a bank az elkövetkezendő évbe körülbelül 6 milliárd részvényt fog visszavásárolni. Hozzátette, hogy szerinte az 1,3 milliárd dollár csekély erővel bír, ha megnézzük a bank nagyságát. Továbbá 172 millió jogi költséget, ügyfél-visszatérítést és egyéb peres ügyekkel kapcsolatos költségeket jelölt meg. 267 millió dollár jön össze az életbiztosítási üzletág eladásával kapcsolatos korábban megjelölt különválási és tranzakciós költségekből. A bank az egész éves eredményeiről november elsején tervez beszámolni. Az elemzők átlagosan 6,5 milliárd dolláros profitra számítottak, amely majdnem háromszorosa lenne az előző évi eredményének. Ez viszont még a keddi leírásokkal kapcsolatos bejelentések előtt volt. A nagy különbséget az okozza, hogy a tavalyi évet végigkísérték a visszafizetési lefagyások és egyéb makrogazdasági sokkok, amelyek nagy befolyással voltak a bank eredményére.

Újra emelkedőben a fogyasztói hangulat

Az egyre magasabb beoltottság miatt Ausztrália egyre több városa újra kinyitott. Az emberek a hosszú lezárások után végre szabadnak érezhetik magukat. Azonnal megrohamozták a bevásárlóközpontokat, kávézókat, éttermeket. Az ANZ adatai is alátámasztják az optimizmus növekedését. A fogyasztói bizalom 1 százalékkal nőtt az elmúlt héten, ez az egymást követő ötödik heti emelkedése. Igaz, ezek kismértékű növekedések, de legalább folyamatosak. A múlt heti pozitív kilátásokhoz biztosan hozzájárult Sydney 100 napos szigorú korlátozásokból való újbóli megnyitása. Szeptemberben a hosszan tartó korlátozások miatt az ausztrál vállalatoknál csökkent az eladások száma ezzel együtt a nyereség is. Azonban a hangulatot nem engedte csökkeni az, hogy az ország a korlátozások enyhülésének küszöbén állt. „Meg kell jegyezni, hogy a bizalom forrása inkább az emberek jövőbe vetett hitben, és nem a jelen történéseiben rejlik,” mondta Alan Oster, az NAB fő közgazdásza. Az NAB keddi felmérése kimutatta, hogy szeptemberben a vállalkozások bizalmi indexe 9 pontot esett, de ennek több, mint kétszeresét, 19 pontot hozott vissza a korlátozások feloldása.

Forrás

https://www.smh.com.au/business/banking-and-finance/westpac-profits-to-take-1-3b-hit-20211012-p58z7b.html

https://www.abc.net.au/news/2021-10-12/inflation-concerns-asx-usd-wall-street-oil/100531186