Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Kaszinós pénzmosás – zuhantak az ausztrál részvények

Az ausztrál piac a hét elején nem volt a legjobb állapotában, de ez leginkább az USA gyengélkedésének, valamint a Star kaszinó ellen indított eljárásnak köszönhető. A bányák és az energiaszolgáltatók segítettek a veszteségek korlátozásában, miután emelkedtek a nyersanyagárak. A hazai gazdaságot segítette, hogy Új-Dél-Wales lakosai megszabadultak a legszigorúbb korlátozásoktól. A rég várt alkamat mindenki kihasználta és rohantak a kávézókba, üzletekbe. Hamarosan követi őket a fővárosi területen elő emberek sokasága, valamint Victoria, Ausztrália második legnépesebb államának lakói.

ASX 200 (www.Investing.com)

Nagy mínuszban az ausztrál szerencsejáték- és szórakoztató cég

Az Ausztrál részvényekre erősen hatottak a Star Entertainment Group ellen indított, pénzmosással kapcsolatos vádak. Az ASX 200 0,3 százalékot esett, 7300 pontra. Nagyobb mínuszban is voltak a részvények, azonban visszapattantak, miután a bányászati és bankrendszeri részvények pozitív irányba fordultak. A legrosszabban teljesítő részvény egyértelműen a kaszinóé volt a 23 százalékos csökkenéssel. Több vádat is felhoztak ellenük. Pénzmosás, szervezett bűnözés, nagyszabású csalás, illetve külföldi beavatkozás gyanúja is fennáll. Star a médiajelentésben szereplő állításokat félrevezetőnek találja. Megteszik a megfelelő lépéseket, hogy minden felmerült állítást kezeljenek az illetékes állami szövetségi szabályozó hatóságokkal. A láncreakció azonban elindult, hiszen más kaszinók részvényei is estek, Skycity Entertainment Group 5,7 százalékot, a Crown Resorts 3,4 százalékos esést rögzített. A kaszinó végül tagadta, hogy bűnös lenne pénzmosás és csalás ügyében. A Queensland és Sydney területén található kaszinók üzemeltetői reagáltak a Nine médiajelentésére, és kifejezték nemtetszésüket, hogy a jelentések félrevezetőek voltak.

A történelem megismétli önmagát?

Nem először történt meg hogy ilyen vádakkal támadtak egy szerencsejáték- és szórakoztató céget. 2019-ben hasonló állításokat tettek Ausztrália legnagyobb kaszinójával, a Crown Resortal szemben. Egy sor nyilvános vizsgálatot indított el a hír, amely miatt kétségessé vált a cég jövője. Ez óriási veszteséget okozott a végnek, hiszen ennek köszönhetően februárban a New South Wales állami szerencsejáték hatóság megtiltotta, hogy Sydney-ben épült kaszinóját üzemeltesse. Ez az ítélet megakadályozta, hogy az újonnan épített, 1,6 milliárd dolláros Sydney kaszinó működtetését. Pénteken esedékes egy hatósági jelentés arról, hogy a Crown alkalmas-e a melbourne-i kaszinó működtetésére, míg jövőre várható egy vizsgálat Perthben található kaszinójáról.

Forrás

https://www.abc.net.au/news/2021-10-11/asx-down-energy-up-oil-price-rise-star-entertainment/100528598