Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Esnek a piacok – mi jöhet a korábbiak alapján?

Meglehetősen negatívan alakultak az utóbbi hetek a nemzetközi részvényindexek számára. Ahogy megírtuk, az esés mögött nagy részben a kínai ingatlanóriás, az Evergrande csődközeli helyzete, valamint az amerikai állampapírhozamok emelkedése állhat, illetve a kamatemelési félelmek is jelen vannak még a befektetői gondolkodásban. Egyetlen, de annál fontosabb mutató alapján úgy tűnik, ez az esés most más, mint a korábban tapasztaltak.

Elesett az 50 napos egyelőre

A 2021-es év a részvénypiac meneteléséről szólt eddig, voltak azonban időnként különböző okokból korrekciók – amik technikailag is szükségessé váltak olykor. Egy valami volt közös: az S&P500 index (és több más irányadó index) esetében az 50 napos mozgóátlag betonbiztos támaszt jelentett, az alá csak nagyon rövid időre tudott süllyedni az értéke. Ahogy a grafikonon látszik, a múlt tapasztalatai alapján most igazán izgalmas a tőkepiac: viszonylag régóta a mozgóátlag alatt tartózkodik az S&P500. Ahhoz, hogy egy megszokott korrekcióról legyen szó, mindenképpen újra az 50 napos mozgóátlag fölé kellene emelkednie az indexnek, ellenkező esetben akár egy középtávú trendforduló is elképzelhető lehet. Nehéz persze eldönteni, hogy mennyi idő „megengedett” a szint alatt  ahhoz, hogy csak alászúrásról beszélhessünk, de a pattanásig feszült, volatilis tőzsdei hangulatból következtethetünk rá, hogy közel lehet ez a pont.

Nem tart tovább az 50 napos? (www.investing.com)

Szükség van a jó hírekre

A fentebb kifejtett események és folyamatok hatására érthető a tőzsdei esés – éppen ezért az újbóli jelentős felpattanáshoz nagy szükség lenne az ezeket ellensúlyozó jó hírekre. Ilyen az a mai napra, hogy úgy tűnik, legalább az amerikai adósságplafon miatt nem kell annyira aggódni, hiszen várhatóan megegyeznek a pártok a plafon megemeléséről még a határidő előtt. Emellett a tőzsdei esésért valamilyen szinten szintén felelőssé tehető energiaár-robbanás alábbhagyása is fellélegzést hozhat. Alapvetően azonban érdemes lehet a korrekció legfőbb forrásaival kapcsolatos híreket figyelni, hiszen ezek további eszkálódása esetén aligha tudnak talpra állni a piacok.

Az energiaárak elszállása sem tett jót (www.shutterstock.com)

https://www.ft.com/content/78586972-3088-47ad-b340-63a2a65510f8