Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Erősödés után hullámvasúton a forint

Amilyen gyengén teljesítette a szeptembert a forint árfolyama az euróval szemben, olyan erősen kezdte el az októbert. A kissé még 360 feletti szinteken is járó magyar fizetőeszköz a tegnapi nap folyamán már 355 körül is járt az euróval szemben, ami néhány nap leforgása alatt kifejezetten szép erősödés. Úgy tűnik azonban, hogy nem lesz ilyen könnyű dolga a forintnak, ugyanis nem sokáig bírta tartani jelentős előnyét.

Elromlott a kinti hangulat

Alapvetően a forint számára adott volt néhány körülmény, amelyek végül a gyors felértékelődéshez vezettek. Ilyen volt a múlt pénteki Virág Barnabás nyilatkozat, amely szerint az MNB továbbra is kiemelt kockázatként tekint az inflációra, és fel is lép ellene. Új információ bár nem hangzott el, a szóbeli intervenció megtette hatását az euróárfolyamot tekintve. Emellett pozitív hír a mai napra, hogy a Spiegel szerint még idén megkaphatja Magyarország az uniós helyreállítási alap első részletét, ami komoly jó hírnek számít a korábbi tárgyalások sikertelensége fényében. A forint erősödését segíthette, hogy a negyedév lejártával realizálásra kerülhettek a forint ellene pozíciók is.

Előrelépés az EU-s pénzek kapcsán?

Ebbe az idilli képbe rondított bele az elromló külpiaci hangulat délután, ami a forintot igen érzékenyen érintette, mint sérülékeny devizát. A tengerentúli esésnek a kamatemelési félelmek, az emelkedő amerikai állampapírhozamok mellett oka lehetett az amerikai adósságplafon miatti bizonytalanság is. Mindenesetre tegnap estére már jelentősen elgyengült a forint a főbb devizákkal szemben.

Nehéz sávban

A forint tehát továbbra is 350 és 360 között ingadozik az euróval szemben. A ma elért 355-ös értéke egy igen jelentős szint lenne az EUR/HUF kurzusban. A sávközép ugyanis többször szolgált már ellenállásként és támaszként is, így ha tartósan betörne alá az árfolyam, akkor talán újabb erősödési trendbe is kezdhetne a forint. A 355 és 360 közötti zóna azonban nem könnyű a forint számára, hiszen kétségtelenül folyamatos lehetőség az, hogy felfelé törjön ki a kurzus. Utóbbi esetben könnyen elérhetőek lennének a történelmi mélypontok, erősödés esetén viszont a 355-ös szint legyőzése újból a már jól ismert 350-es értékhez nyithatna utat.

Megfogták első körben a forint erősödését (www.investing.com)

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20211003/nagy-fordulat-van-kilatasban-magyarorszag-meg-iden-megkaphatja-az-elso-euromiliardot-az-eu-tol-503442