Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Elindulhat az Evergrande megmentése?

Az ügyben jártas emberek szerint az állam arra kért egyes cégeket, és államilag támogatott ingatlanfejlesztőket, mint például a China Vanke Co Ltd, hogy a meggyötört ingatlanfejlesztő óriás eszközeit vásárolják fel. A vállalat 305 milliárd dolláros kötelezettséget halmozott fel magának, és jelenleg az összeomlás szélén áll. Azonban a kormányzati és szabályozó területeken dolgozó szakértők szerint a központi kormány aligha fog közvetlenül beavatkozni a krízis megoldásába. A hatóságok azonban abban bíznak, hogy az eszközök felvásárlása miatt sikerül elkerülni, esetleg enyhíteni a társadalmi nyugtalanságot. Ez a folyamat már meg is kezdődött. Egy maroknyi állami tulajdonban levő vállalat már elvégezte, amit kért tőle az állam, ami az eszközök felvásárlását illeti a dél-kínai városban, Kantonban. Ezek a felvásárlások kereskedelmi, mind politikai szempontokat szem előtt tartva lettek megszervezve, és eldöntve, hogy ki mely eszközöket vásárolja fel. Hiszen állítólag a hatóság nem szeretné, ha ugyanaz a vállalat vinné el az össze eszközt egy adott városban. Például a Guangzhou City Construction Investment Group közel van ahhoz, hogy egy a városban folyó hatalmas projektet megvásárolja az Evergrandetól. Ez a projekt nem más, mint a világ legnagyobb stadionjának felépítése. Ugyanis az Evergrande a napokban kijelentette, hogy a stadion építése az elvárt ütemben működik, és 2022-re kész lesz az átadásra. Ha a Guangzhou City Construction Investment Group ezt a projektet felvásárolja, akkor ezzel együtt járnak majd a környező lakóépületek is. A stadion 1,9 milliárd dollárba kerül, és több, mint 100 000 ember fér majd el benne.

Mely cégek kaptak felszólítást az országtól?

A Vanke, China Resources Land és China Jinmao Holdings szintén a kormány által támogatott ingatlanfejlesztők közé tartoznak. Ebből következik, hogy ők sem kerülhették el a vásárlásra irányuló felszólítást. Valaki közvetve valaki közvetlenül lett tájékoztatva. A Vanke, amelynek egyharmada a Shenzhen Metro (állami tulajdonú metró üzemeltető) tulajdonában van, beszélt még augusztusban az Evergrandeval közös projektekről. Azonban kedden nem válaszolt amikor a megegyezések állapotáról kérdezték őket. Egyelőre annak ellenére, hogy mekkora problémával néznek szembe, amely potenciálisan rengetheti meg az egész kínai gazdaságot, a kormányzati szervek még nagyban hallgatnak a mentőcsomag lehetőségéről, vagy arról, hogy mit is kezdhetnek egy lehetséges összeomlás esetén. Peking azonban a háttérben folyamatosan azon munkálkodik, hogy megakadályozza a pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásokat. A jegybank hétfőn ígéretet tett a lakáspiac zavaros vizein evező fogyasztók védelmére. Az első hivatalos nyomozás ezen a héten történt meg amikor a shenzeni kormány pénzügyi szabályozója kijelentette, hogy vizsgálatot indítottak az Evergrande vagyonkezelő egysége ellen. A források szerint a helyi önkormányzatok bármilyen intézkedésének mértéke attól függ, hogy az adott tartományban milyen mértékben van jelen az Evergrande, illetve a helyi pénzügyi helyzettől is. A hatóságok hozzátették, hogy először alapos vizsgálatot tartanak a vállalat egészéről, és csak azután döntenek likviditási helyzetével kapcsolatban.

Több vagyonkezelő is kiszolgáltatott helyzetben találta magát

Az Ashmore és a UBS is jelentős részesedéssel rendelkeznek az Evergrande kötvényeiben. A BlueBay is hasonló cipőben járt, és közölték is, hogy részesedésük korlátozott, valamint azt augusztus vége óta csökkentették. Egyes vállalatok, mint például a Credit Suisse Group, az ingatlanfejlesztő kötvényeiben lévő teljes kitettségét még tavaly eladta. A UBS kitettsége az Evergrande adósságállományából minden portfóliót beleszámolva 283 millió dollár, az Ashmore-nál ez 146 millió dollár. Kisebb, de még mindig szignifikáns összegek az adósságállományból a BlueBay nevéhez fűződő 8 millió dollár, valamint a sort a BlackRock zárja 1,5 millió dollárral. Ahogy húzódik a krízishelyzet, úgy jönnek elő a vállalatok, amelyeket szintén nagyban befolyásolhat az összeomlás. Amint láthattuk több vagyonkezelő is óriási összegeket bukhat. Azonban Kína egyre több céget próbál bevonni, hogy segítsenek az ingatlanfejlesztőn. Nagy kérdés, hogy ha mégis bukással végződik a történet, akkor mennyi vállalatot, esetleg iparágat húzhat le magával az Evergrande.

Forrás

https://www.reuters.com/world/china/china-asking-state-backed-firms-pick-up-evergrande-assets-sources-2021-09-28/

https://www.cnbc.com/2021/09/27/evergrande-crisis-no-serious-implications-on-india-metal-firms-analyst.html