Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Az Evergrande a világ legnagyobb stadionjának átadására készül

A kínai Kanton városában az ingatlanfejlesztő egy hatalmas projekten dolgozik. Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban a vállalat folyamatos nehézségekkel küzdött, úgy néz ki, hogy a stadionépítése nem fog ez miatt elmaradni. Ezt megerősítette, cég nyilatkozata a Reutersnek, hogy minden a szokásos módon zajlik. A stadion kapacitása túllépné a 100 000 főt, amely a világ legnagyobb futballhelyszínévé tenné. Többen hisznek benne, hogy a stadion építésének ütemtervét tartani fogja a vállalat. Szerintük a kormány nem fogja hagyni, hogy egy ekkora projekt kárba vesszen. Lehetséges, hogy szüksége is lesz az ingatlanfejlesztő cégnek a kormány segítségére, ha a világ legnagobb stadionjával szeretnének büszkélkedni, hiszen 305 milliárd dolláros adóssággal tartozik, kifogyott a készpénzből, ezzel megrengetve a globális piacokat. Ezen a héten elmulasztotta a dollárkötvény fizetési határidejét, jelenleg 30 napos türelmi időszakban van. Ha ez nem lenne elég szerdán újabb 50 millió dolláros fizetési kötelezettség vár rá. Talán ki lehet jelenteni, hogy a vállalatnak nincs hiánya nehézségekből. 

Bajban a kínai gazdaság?

Az Evergrande története több, mint egy vállalat bukása. Az ország fenntarthatatlan gazdasági növekedés modellje van mindennek a központjában, amely a véget nem érő befektetések sorozatára és adóssággal táplált fejlesztésekre támaszkodott. Ez egy ideig segített szárnyalni Kínának, azonban az országot elérte az elkerülhetetlen turbulencia és zavargások sorozata. Sokan a Lehman féle összeomlástól félnek, nehogy újra valami hasonló bekövetkezzen. Azonban a Kínával foglalkozó közgazdászok azt állítják, hogy ez egy erős túlzás. Minden esetre az Evergrande tovább szenved saját hibái miatt. Edward Boyd, a Sky News Business riportere elmondta, hogy az Evergrandenak a múlt heti elmaradt fizetése után itt az újabb kötelezettsége. „Nagy az aggodalom, hogy most sem tudnak majd teljesíteni, a piacokon kissé eluralkodott a pánik ez miatt,” mondta Boyd. „Ha most sem sikerül akkor megint egy 30 napos türelmi időt fog kapni. Nagy kérdés azonban, hogy akár a jövőben javulhat-e annyira a helyzete, hogy tudjon majd fizetni, és ez az, ami miatt annyira aggódnak a piacok.”

Forrás

https://www.skynews.com.au/business/finance/evergrande-has-near-us50-million-payment-due-tomorrow/video/58655cef860310d0302a14cef25122e1

https://www.reuters.com/business/china-evergrandes-construction-guangzhou-soccer-stadium-proceeding-planned-2021-09-27/