Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Terjed a delta itthon is, felállt a tálib kormány

Az előző héten sem tapasztalhattunk nagy változást a világ tőzsdéin, bár a hét vége felé az inflációs félelmek és a delta variáns agresszív terjedése okozott némi korrekciót a piacokon. A hétvégén továbbra is az új mutáció terjedése, valamint a felálló tálib kormány volt a hírek középpontjában. Miközben a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás 20 éves évfordulójára emlékezett a világ.

Tombol a negyedik hullám

Továbbra is jelentős mértékben terjed a koronavírus korábban indiainak nevezett mutánsa a fejlett világ szinte teljes egészén. Egyelőre sok újabb korlátozásról nincs hír, ugyanis a kormányok inkább az oltási program felpörgetésével kívánják legyőzni a vírust. Reális esély van rá, hogy ez sikerül, ugyanakkor baljós előjelekkel is találkozunk; minél tovább él velünk a vírus, annál nagyobb az esély újabb, esetlegesen erősebb, oltásokat kikerülő mutánsok kialakulására.

Magyarországon is emelkedik a fertőzöttek, és sajnos a kórházban ápoltak száma is, de egyelőre még meg sem közelítik a számok a tavasszal tapasztaltakat. A Pécsi Tudományegyetemen ugyanakkor hétfőtől bizonyos esetekben kötelező lesz a maszk viselése; túl nagy jelentőséget persze nem érdemes ennek tulajdonítani, de jelzi a helyzet komolyabbra fordulását.

Felállt az új tálib kormány

Miután az amerikai csapatok kivonultak Afganisztánból, a szélsőséges iszlamisták hetek alatt átvették  a hatalmat az ázsiai országban. A hétvégén felállt új kormány bár békét és fejlődést ígér, tagjai között FBI által körözött személyek, valamint nemzetközi szinten üldözött terroristák vannak.  Kulturális szinten nagyon hamar elkezdődött az iszlámra jellemző szigor; világi zenék és kulturális művek kerültek betiltásra, és a nők által szervezett ellenállásokat is kíméletlenül elfojtják a tálibok.

A nyugat egyelőre nehéz helyzetben van, hogy hogyan viszonyuljon a tálibokhoz. „Nagyon összpontosítunk arra, hogy mindent megtegyünk ami módunkban áll, nem csak az Afganisztánból már elmenekültekért, hanem az országban maradt, szükséget szenvedő emberekért”-így nyilatkozott az amerikai külügyminiszter. A tőzsdei hatás egyébként egyelőre nem igazán különíthető el, de nem zárható ki, hogy a múlt hétvégi korrekcióban az afgán események is szerepet játszottak. Továbbra is érdemes tehát közelről figyelni az új rend kialakulását, hiszen hosszabb távú következményei is lehetnek a világpolitikára nézve.

https://hu.euronews.com/2021/09/08/keresi-a-helyet-az-uj-talib-kormany

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210912/koronavirus-terjed-a-delta-varians-mar-46-millioan-haltak-meg-500248