Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Kockázatok és mellékhatások – ez leselkedik most a piacokra

A nemzetközi általános befektetői hangulat olyan mértékig pozitív, hogy a legkisebb eséseket is kis túlzással órák alatt megveszik a piaci szereplők. Az optimizmus persze egyáltalán nem alap nélküli. Az oltásoknak köszönhetően kinyitottak a gazdaságok, és az alacsony bázis miatt rég, vagy soha nem látott konjunktúra van kibontakozóban a fejlett világ országainak döntő többségében. Ráadásul úgy tűnik, hogy a jegybanki pénznyomtatás is csak lassan fut ki, és az olyan katonai konfliktusok, mint az afgán helyzet, szinte teljesen figyelmen kívül hagyásra kerülnek a börzék által. A technikai túlvettség intézménye pedig már alig áll, az indikátorok erősebb túlfűtöttsége sem szab határokat az újabb és újabb csúcsok meghódításában, különösen a tengerentúli tőzsdéken. Kockázat azonban mindig van, és ahogy a gyógyszeripari reklámokban feltűnik, néha mellékhatásokkal is számolni kell. Nézzük, hogy milyen két fő kockázat leselkedik most a részvénypiacokra, és kiket érinthetnek leginkább a mellékhatások!

Koronavírus – régi mese

Bármennyire is unalmasnak érezhetjük, még másfél év után is jelen van a koronavírus a világban, és így kockázatként is a tőzsdéken. A jó hír, hogy a relatíve magas átoltottságnak köszönhetően egyelőre nem gondolkoznak az országok komolyabb lezárásokon. Erre utaltak nemrégiben Anthony Fauci, az amerikai járványügyi védekezést irányító szakember szavai is, de Magyarországon is hasonlóképpen nyilatkozott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Valószínűleg a lakosság számára sem lennének könnyen elfogadhatók a fellélegzés után az újabb korlátozó intézkedések, és a gazdaság sem biztos, hogy mindenütt kibírna egy, a 2020-ashoz hasonló csapást. A szándék tehát egyértelműen az, hogy kizárólag az oltásokkal, esetleg az oltatlanokat érintő, gazdaságra kevés hatást gyakorló korlátozásokkal legyünk úrrá a víruson.

Vakcina: vajon végső megoldást jelentett?

Probléma akkor van, ha ez nem sikerül, és esetleg újabb mutációk fejlődnek ki, amelyek nem tarthatók kordában a jelenlegi oltásokkal. Ez vélhetően hatalmas sokkhatást okozna a tőzsdéken is, hiszen rémképként a koronavírus véget nem érő volta bukkanna fel, amire még magánemberként is nehéz felkészülni. Ebben az esetben első körben az utóbbi időben a nyitásból nagyot profitáló vállalatok részvényei kerülnének valószínűleg a célkeresztbe. Egy bank, egy olajcég, egy bevásárlóközpont számára egy újabb lezárás hatalmas veszteségekkel járna, és ez az árfolyamban is mély nyomot hagyna nagy eséllyel. Természetesen a technológiai vállalatok sem úsznának meg egy általános pánikot, de jobb alkalmazkodóképességük révén újra ők lehetnének a vihar elmúltával a befektetők kedvencei.

Infláció – csendes gyilkos

A gazdasági nyitással járó keresleti robbanás, a fiskális és monetáris politika végtelenül gazdaságot ösztönző mivolta miatt nem lehettünk meglepve, hogy 2021 eddig a magas inflációkról szól a fejlett világban. Az évtizedes inflációs csúcs az Egyesült Államokban óvatosságra intheti a befektetőket. Mivel az infláció letörésének gyakorlatilag egyetlen azonnal hatékony módja a jegybanki szigorítás, ezért komoly veszély van rá, hogy a Fed személyében legjobb barátjukat veszíthetik el a tőzsdék. Már több, az elmúlt években tapasztalt optimizmushoz képest nagyobb esés is történt a piacokon idén éppen emiatt, de mindig megvásárolták a korrekciókat a piaci szereplők.

Infláció- a piacok legnagyobb ellensége

Így úgy tűnik, hogy nem tud érdemi hatást gyakorolni még az inflációs nyomás sem a piacokra, de ez könnyen megváltozhat; ha a gyakorlatban is érzékelhető módon csökken az elérhető pénzmennyiség, és a szigorítások következtében lassul a gazdaság, azt már a tőzsdeindexek is megérzik várhatóan. Ebben az esetben pont a magasabb értékeltségen futó technológiai részvények lehetnek nagyobb veszélyben, hiszen az alacsonyabb likviditás alapvetően a sztárrészvényeket érintik először. A hagyományos iparágak képviselői sem járnának persze túl jól egy komolyabb monetáris szigorítással, de minden valószínűség szerint nem ezek a szektorok kezdenék az esést.

Meneküljünk?

A fentiek igen negatív forgatókönyvek, és ezeket olvasva könnyen támadhat az a gondolatunk, hogy itt az ideje elhagyni a pénzükkel a részvénypiacokat, és menedékbe húzódni. Egyáltalán nem biztos ugyanakkor, hogy ez így van; a tőzsdék az elmúlt másfél évben többször rácáfolták már akár a racionális elvárásokra is. Ráadásul a fenti esetek mind opciók, és még nem a valóra vált valóság; lehetséges, hogy komolyabb monetáris szigorítás nélkül marad a felkúszó infláció, ahogy az is, hogy az emberiség végre valahára végérvényesen legyőzi a COVID-19 vírust. Érdemes ugyanakkor nyitott szemmel járni, és csak a kockázatok és mellékhatások elolvasása után bevenni bármilyen pirulát; legyen az aszpirin, vagy részvény.