Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Sok amerikai kelt útra a hosszú hétvégén

Ma ünneplik az Amerikai Egyesült Államokban a Labor Day-t, amely miatt az amerikai tőzsdék a mai napon zárva tartanak. A növekvő koronavírus esetszámok ellenére sok amerikai döntött úgy, hogy a munka ünnepének hosszú hétvégéjén útra kel.

Kormányzati adatok alapján az egyesült államokbeli repülőtereken a forgalom csütörtökön és pénteken látványosan megugrott, majd szombaton és vasárnap a megszokott szintre tért vissza. A csütörtöki és pénteki magas forgalomhoz az is hozzájárulhatott, hogy az Ida hurrikán következtében az elmúlt napok során több száz járatot kellett eltörölni.

Több tízmillióan keltek útra a hosszú hétvégén, mit sem törődve az emelkedő árakkal. A GasBuddy szerint egy gallon üzemanyag átlagos ára jelenleg 3.19 dollár, ami egy dollárral magasabb, mint tavaly ilyenkor és körülbelül 65 centtel drágább, mint 2019-ben, a pandémia előtti utolsó Labor Day alatt.

A Transportation Security Administration adatai szerint a repülőtéri ellenőrzőpontokon csütörtökön, pénteken és szombaton összesen több mint 5.6 millió fő haladt át. A forgalom csütörtökön 1.9 millió utason, pénteken 2.1 millió főn, míg szombaton 1.6 millión alakult. A munka ünnepe alatt a repterek forgalma több mint duplájára nőtt a tavalyi adatokhoz képest, azonban még így is kevesebben utaztak mint 2019-ben, a pandémia előtti utolsó Labor Day alatt. 2019-ben a hosszú hétvége során 6.1 millióan utaztak repülőgéppel.

A Transportation Security Administration kihangsúlyozta, hogy a koronavírus gyorsan terjedő delta-variánsa miatt továbbra is fontosak a biztonsági óvintézkedések.

Az Arrivalist szerint nagyjából 43 millió amerikai kelt útra a hosszú hétvége során, amely 1 százalékos csökkenés tavalyhoz képest és 10 százalékos csökkenés 2019-hez képest. Az Arrivalist kiemelte, hogy bár sokan keltek útra a hosszú hétvégén, valószínűleg a delta-variáns terjedésével kapcsolatos aggályok következtében utaztak végül a vártnál kevesebben.

A múlt héten a Centers for Disease Control and Prevention azt ajánlotta az oltatlanoknak, hogy maradjanak otthon. „Mindenekelőtt az oltatlanoknak azt javasoljuk, hogy ne utazzanak.” mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója a Fehér Ház múlt keddi tájékoztatóján. Walensky szerint az oltottak utazhatnak, azonban nekik is mérlegelniük kell a delta-variáns kockázatát.

A CDC adatai szerint az amerikai lakosság 53 százaléka védett, míg a népesség 62.3 százaléka kapta meg legalább a koronavírus elleni védőoltás első dózisát.