Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Jöhet az emlékeztető oltás, folytatódik az afgán konfliktus

Az előttünk álló héten több fontos hír is napvilágot lát majd; ilyen lesz a magyar inflációs adat, illetve az EKB kamatdöntő ülésének eredménye, kommunikációja. A hétvégén azonban egyelőre még a nyár két legforróbb témája, a koronavírus új variánsának terjedése, és az afgán helyzet volt a középpontban.

Terjed a variáns, de itt a megoldás

A koronavírus most leginkább aktív, delta mutánsa egyre erősebben terjed a világban. A kibontakozó negyedik járványhullám még nem hozott maga után komolyabb lezárásokat, így gazdasági-tőzsdei hatás nélkül marad egyelőre. Ennek ellenére az, hogy még mindig nem sikerült legyőzni a vírust globálisan, növeli az esélyét esetlegesen agresszívabb, az oltásoknak is jobban ellenálló mutánsok kialakulásának.

Jó hír érkezett ezzel kapcsolatban Anthony Fauci-tól, az amerikai járványügyi védekezést irányító szakembertől. Fauci szerint a Pfizer emlékeztető oltását hamarosan jóváhagyhatják a hatóságok, és ezzel megkezdődhet a harmadik oltás tömeges beadása is. Jelezte ugyanakkor, hogy a Moderna esetében még nem ennyire előrehaladottak a kísérletek. Ha sikerülne viszonylag rövid idő alatt újra átoltani a lakosságot, azzal jelentősen esne egy, a második vagy harmadik hullám erősségéhez hasonló pandémiai kialakulásának.

Elesett Pandzsír

Mint ismert, az amerikai seregek kivonulása után gyakorlatilag hetek alatt az uralmuk alá hajtották a szélsőséges iszlamisták Afganisztánt. A teljes hatalomátvételt nagy sajtóérdeklődés kísérte, ugyanis félő, hogy újra lesz egy állam, ahol a terrorszervezetek tagjai otthonra találhatnak, és szabadon szerveződhetnek. Ráadásul az sem elhanyagolható, hogy az afgánoknak újra az iszlám törvényei szerinti elnyomásban kell élniük.

Egy ilyen hatalomátvétel után szinte magától értetődik, hogy szerveződik ellenállás; ilyen volt a pandzsír-völgyiek felkelése. A tálibok ellen lázadókat és a korábbi kormányellenes erőket tömörítő mozgalom több tartományt is képes volt elfoglalni a szélsőségesektől. A tálibok azonban fokozatosan, ha áldozatok árán is, de győzelmeket arattak, és bejelentették nem sokkal ezelőtt, hogy Pandzsír tartományt is elfoglalták. Az, hogy a még 1996 és 2001 közötti uralmuk alatt is bevehetetlen erődnek számító tartományt ezúttal sikerült megszerezniük, tovább növelheti a tálibok hatalmát  az államban, ezzel kizárólagossá téve a szélsőséges iszlamisták uralmát.

https://www.reuters.com/world/us/pfizer-track-us-vaccine-boosters-moderna-lagging-fauci-says-2021-09-05/

https://www.portfolio.hu/global/20210906/a-talibok-bejelentettek-hogy-pandzsir-elbukott-499254