Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Ennyi állampapírod van, ha átlagos megtakarító vagy

Az államnak évek óta célja, hogy a lakosság felhalmozott megtakarításait az állampapírokba csatornázza. A folyamat meglehetősen sikeresen halad, közel áll a 10 ezer milliárd forinthoz a lakossági állampapír állomány. De mennyi és milyen állampapírja van egy átlagos magyar felnőttnek, ha a statisztikából indulunk ki?

9618 milliárd

Június végi, negyedévet záró adatok szerint jelenleg 9618 milliárd forint összpontosul lakossági állampapírokban. Az új állampapír stratégia (amit a MÁP+ megjelenéséhez köthetünk) óta ez több ezer milliárd forintos növekedést jelent. Némileg árnyalja a képet, hogy a magyarok eközben továbbra is rengeteg pénzt tartanak készpénzben, illetve a jobbára 1 % körüli kamatokat fizető bankbetétekben is. Szempont lehet ebben a likviditás, de fontos tudni, hogy az állampapír is napokon belül konkrétan készpénzzé tehető, még internetes eladás esetén is.

Magyarország lakossága jelenleg körülbelül 9,7 millió fő, ez alapján ki is jöhetne némi felfelé kerekítéssel az egy főre jutó átlagosan 1 millió forintos állampapír állomány. Érdemes azonban inkább a felnőtt lakosságot nézni, hiszen ők tulajdonolhatnak értékpapírokat; ha a 2018-as választások szavazópolgárait vesszük alapul, akkor körülbelül 8 millió magyar állampolgárral számolhatunk. Így egy átlagos magyarnak már körülbelül 1,2 millió forintja van állampapírban. Hogy ez az összeg mekkora, nem egyértelmű; egy lakóingatlan értékéhez kevés, de az általában szerény magyar megtakarításokhoz képest kifejezetten erős szám.

Hódít a MÁP+

A fent jelzett gigászi összeg több mint felét, 5776 milliárd forintot a szuperállampapír, hivatalos nevén a Magyar Állampapír Plusz tesz ki. Ezüstérmes 2358 milliárd forinttal a Prémium Magyar Állampapír, amelynek népszerűsége nőhet az emelkedő inflációval – ez a kötvény ugyanis inflációkövető. Jóval lemaradva harmadik az Egyéves Magyar Állampapír, amiből 1013 milliárd értékben tartanak a magyarok – itt inkább probléma a magas szám, hiszen ennél minden szempontból jobb alternatíva a MÁP+, akkor is, ha egy évre fektetnénk be. A hosszabb lejáratú, alacsony kamatozású Bónusz Magyar Állampapír csekély, 61 milliárd forintos állomány mutat.

A fentiek tekintetében átlagosan 722 ezer forint MÁP+, közel 295 ezer forint PMÁP, több, mint 126 ezer EMÁP és kevesebb, mint 8 ezer forint BMÁP van a lakosság kezében.