Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

10 éve nem látott magasságokban az alumínium

Az ár egy hete folyamatosan nő, ezzel elérve az elmúlt évtized legmagasabb szintjét. Mindezt a kínai kibocsátás csökkenése miatt, mivel napvilágot látott az ellátási hiánytól való félelem. A félelem ott kezdődött, hogy Guanxi, egy dél-nyugat-kínai tartomány, amely a legnagyobb fémgyártók közé tartozik az országban, csökkenteni fogja az energiaigényes anyagok, köztük az alumínium termelését is- mondják az ügyben jártas emberek. Egy másik régió, Xinjiang hasonló cipőben jár, ahol még augusztusban hoztak kibocsátásra vonatkozó korlátozásokat. A történések igazi elindítója azonban Peking, mivel szeretnének energiát spórolni és visszafogni a káros anyag kibocsátást. Kína a világ alumíniumjából 60 százalékot állít elő. Így érthető, hogy aggodalmak övezték a kibocsátás visszafogását, ezért hétfőn videóhívásban biztosították be az ország legnagyobb kohói, hogy ellátják a keresletet az irracionális áremelkedés elkerülésének érdekében.

Egy év leforgása alatt 40 százalékot mozdult az alumínium

Az alumínium ára 2 százalékkal emelkedett 2701,50 dollárra. Ezzel majdnem elérte a napon belüli 2018-as csúcsot, 2718 dollárt, ami a legmagasabb volt az elmúlt 10 évben. Az LME (London Metal Exchange) elmúlt egy évi jegyzésében 40 százalékot nőtt az alumínium ára. Ennél nagyobb mozgás csak az ón piacán történt. Ez a gyarapodás lecsapódik a Heineken dobozoktól kezdve a konyhai csomagolásig minden termék árában. Egyes vállalatokat nagyon pozitívan érint ez a változás. Jó példa a Pittsburgh székhelyű Alcoa, amely egy alumínium beszállító, akinek részvényárfolyama majdnem megduplázódott ez idő alatt. Minden érmének két oldala van, és ez ebben a helyzetben is igaz, hiszen a Reynolds Consumer Products- konyhai csomagolókészítő CFO-ja elmondta az elemzőknek, hogy több száz millió dolláros költségekkel kell szembenéznie az alumínium magasabb árai miatt. Heineken pénzügyi igazgatója elmondta, hogy ők is megérezték az ugrást az alumínium árában. A világ második legnagyobb sörfőzője elmondta, hogy fedezik a nyersanyagköltségeiket, de ezek a költségek elkerülhetetlenül jövőre elérik a vállalatot.

Az alumínium árának radikális gyarapodása a Heineken dobozok árában is érezhető volt

Az áruszállítás megnehezítette a nyugati vállalatok számára az alumínium beszerzését, ami további emelkedést okozott a fémárakban. Vagy ahogy Roy Harvey az Alcoa pénzügyi igazgatója mondta az elemzőknek: „Nincs elég fém Észak-Amerikában.”

Forrás

https://finance.yahoo.com/news/aluminum-hurtles-toward-decade-high-033224533.html

https://qz.com/2053203/china-energy-crackdown-drives-aluminum-prices-to-10-year-high/