Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Jöhet az elektromos haszongépjárművek kora

Az EV szektor térhódítása elkerülhetetlennek látszik, minden jel arra mutat, hogy változás előtt áll az autóipar. Globálisan is egyre népszerűvé válnak az elektromos vagy hibrid hajtással szerelt járművek. Úgy néz ki lassan elérkezik az elektromos haszongépjárművek térhódításának az ideje.

Ennek az egyik előjele lehet az például, hogy az elektromos haszongépjármű gyártó, a Rivian a tervek szerint 80 milliárd dolláros értékeltség mellett léphet hamarosan tőzsdére. Az elektromos teherautók és kisteherautók piacán a verseny egyre fokozódni látszik.

Hétfőn a Rivian-on kívül egy másik elektromos haszongépjármű gyártó is a befektetők fókuszában került. Ez a vállalat a Via Motors, a hírek szerint a Via Motors beleegyezett abba, hogy az Ideanomics felvásárolja a céget. A mintegy 630 millió dolláros ügyletet a részvényeseknek még jóvá kell hagyniuk. Az ügylettel kapcsolatos szóbeszéd következében az Ideanomics részvényei felpattantak, a kereskedés korai szakaszában több mint 9 százalékos pluszban is volt a papír, végül 4.80 százalékos pluszban zárta az Ideanomics a hétfői kereskedési napot.

Az elektromos haszongépjárművek piacán több startup is aktívan jelen van, ilyen szereplő például a nem sokára tőzsdére lépő Rivian, az Arrival, a Canoo, a Lordstown Motors vagy a Workhorse.

A Via Motors és az Ideanomics 630 millió dolláros ügylete egyáltalán nem számít drágának a szektorban. A Lordstown Motors piaci kapitalizációja közel 1 milliárd dollár, míg a Canoo értéke meghaladja az 1.7 milliárd dollárt. Az Arrival market capje még ettől is magasabb, 7.2 milliárd dollár.

Az egyik ok amiért a Via Motors jelenleg még alacsonyabb értékű az az, hogy a startup még nem áll készen a járművek forgalmazására, a tervek szerint 2023-ban kezdődhet meg a járművek gyártása.

Az Ideanomics részvényeseinek még jóvá kell hagyni a Via Motors felvásárlását, azonban a részvény hétfői reakciója alapján úgy fest, hogy a befektetők örömmel fogadták a híreket. Az Ideanomics idén 20.60 százalékos pluszban van, míg az elmúlt egy év során 87.50 százalékkal nőtt a papír értéke.

Felpattant a részvény árfolyama, úgy néz ki van tere a papírnak a további emelkedésre.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!