Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Terjedő koronavírus és eszkalálódó afgán helyzet – hétvégi összefoglaló

Miközben folyamatosan terjed a koronavírus delta variánsa a világban, a világ figyelme továbbra is Afganisztánra koncentrálódik. Magyarország szempontjából érdemes lehet az elinduló negyedik hullámra figyelni, bár jelenleg vannak megnyugvásra okot adó tényezők.

Fertőz a vírus, de a gazdaságot ezúttal nem

A korábban indiai mutánsnak nevezett, ma már leginkább delta variánsként azonosított típusa a koronavírusnak egyre erőteljesebben terjed a fejlett országokban is. Ezt jól mutatja az alábbi grafikon, amely a regisztrált új esetek számáról ad felvilágosítást a világ összes országára tekintettel. A negyedik hullám elkezdődése látványos, ugyanakkor jó hír, hogy az előző hullámokhoz képest arányaiban kevesebben kerülnek súlyos állapotba és halnak meg a vírus következtében. Így valóban van esély arra, amit a talán legismertebb amerikai egészségügyi szakértő, Anthony Fauci hangsúlyozott nemrégiben, mely szerint elkerülhetők az újabb, gazdaságot mélyen érintő lezárások.

Nőnek az esetszámok a világban (https://www.worldometers.info/coronavirus/)

Magyarországon jelenleg biztató a helyzet a koronavírus tekintetében, ugyanakkor a napi új fertőzöttek száma újra 100 fölé látszik emelkedni. Persze ez közel sincs a tavasszal tapasztalt, néhányszor 10 ezer feletti napi esetszámokhoz, de ha tüzetesen nézzük, akkor némi kis emelkedést már azonosíthatunk a járványgörbén. A következő napokban nyilvánosságra kerülő adatokat érdemes lesz tehát figyelni, bár Gulyás Gergely minisztertől tudjuk, hogy nem tervez lezárásokat a kormány a negyedik hullám ellenére.

Afgán helyzet – nincs nyugalom

Miután az amerikai csapatok kivonultak Afganisztánból, a tálib felkelők hetek alatt átvették a hatalmat az ázsiai országban. Béke azonban azóta sincs, emlékezetes a múlt csütörtökön történt terrortámadás, amelyben amerikaik is életüket veszítették. Miközben Joe Biden amerikai elnök újabb támadásokra figyelmeztet, a tálibok az evakuálások végéhez közeledve már a kabuli repülőteret is befolyásuk alá vonták.

Hogy hogyan folytatódik az afgán történet, nehéz megmondani, de a veszély adott: újra menedékre találhatnak és szerveződhetnek egy államban a terrorista csoportok. Ha ez valóban így lesz, akkor bár azonnali gazdasági, tőkepiaci hatással nem jár, de veszélyforrásként jelentkezhet a tőzsdék számára is.

https://www.bbc.com/news/world-asia-58369922

https://piacesprofit.hu/tarsadalom/gulyas-gergely-elarulta-lesznek-e-lezarasok-a-negyedik-hullam-alatt/