Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Alacsonyabb ár, nagyobb hatótáv – ezzel támad a Polestar

Az EV szektor térhódítása elkerülhetetlennek látszik, úgy néz ki, hogy egy óriási EV piaci boom elején vagyunk. A kormányzatok ösztönző programokkal segítik az elektromos autók elterjedését. A fejlett országokban egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható közlekedés.

Minden jel arra mutat, hogy változás előtt áll az autóipar. Globálisan is egyre népszerűvé válnak az elektromos vagy hibrid hajtással szerelt járművek és jelenleg úgy fest, hogy ez a tendencia folytatódhat a jövőben. A növekedési potenciál óriási. Ádáz csata folyik a régi, nagymúltú autógyártók, az újonnan alapított autógyártók és a versenybe valamilyen módon becsatlakozó technológiai vállalatok között. De végül mely gyártók lesznek az EV mánia nagy nyertesei? Nem egyszerű a kérdés.

Jelenleg is látható, hogy túl sok szereplő akarja kiragadni a maga részét az EV szektorból. Éppen ezért a szektor szereplőinek folyamatos újításokkal kell előrukkolnia, hogy megtartani, illetve bővíteni tudják ügyfélkörüket. A legfrissebb bejelentés a Polestartól érkezett, a gyártó piacra dobja a Polestar 2 legújabb változatát, amely alacsonyabb árért nagyobb hatótávot ígér.

A Tesla Model 3 riválisának szánt Polestar 2 legújabb változata 14 000 dollárral kevesebbe kerül, mint a jelenlegi modell. Annak ellenére, hogy a Polestar 2 új, egymotoros változata a paletta legolcsóbb modellje, valójában nagyobb hatótávot kínál, mint a drágább, dual motor kivitele. A Polestar 2-es modellszéria fogadtatása az Egyesült Államokban kifejezetten jól sikerült, részben ezért is érkezik most a piacra a modell olcsóbb kivitele. A Polestar elsődlegesen az amerikai és a kínai piacokra fókuszál, de nagy szerepe van Európának is.

A Polestar közleménye szerint a 2-es modellszéria legújabb tagjának, egyben a gyártó jelenlegi legolcsóbb modelljének a listaára 45 900 dollárról indul. A hivatalos adatok szerint 265 mérföldes (426.5 km) hatótávot ígérnek.

Az autógyártó komoly árcsökkentést jelentett be a kétmotoros változat kapcsán. A 2022-es Polestar 2 dual motoros változata 49 900 dollártól vihető majd haza, ami 10 000 dollár kedvezményt jelent a 2021-es modellhez képest. A drágább, kétmotoros változat hatótávolsága 249 mérföld (400 km).

Mindkét modellkivitel esetében két további opcionális csomag vásárolható meg. A 4000 dollárba kerülő „Plus” csomag például panoráma tetőt és nagyteljesítményű hangrendszert nyújt. A 3200 dolláros „Pilot” csomag a Volvo aktív biztonsági technológiáit tartalmazza, ilyen például az adaptív sebességtartó automatika vagy a 360 fokos kamera.

A drágább, dual motoros verzió esetében még egy további csomag is megvásárolható. Az 5000 dolláros „Performance” csomag Ohlins lengéscsillapítókat, Brembo fékeket és Continental abroncsokkal szerelt 20 colos felniket kínál.

A Polestar először a Polestar 1 nevű retró stílusú, nagy teljesítményű, limitált példányszámban gyártott plug-in hibrid sportkupéval lépett piacra még 2020-ban. A teljesen elektromos hajtással szerelt 4 ajtós szedán, a Polestar 2-es modellszéria nem titkoltan a Tesla Model 3 ellen érkezett. A Polestar 3 nevű SUV gyártása a tervek szerint 2022-ben kezdődik az Egyesült Államokban és Kínában.

2020-ban összesen 8811 darab Polestar talált gazdára, míg 2021 első 6 hónapjában összesen 8618 példányt értékesítettek. A svéd autógyártó jelenleg körülbelül 650 szervizponttal rendelkezik, 2021 végéig ezt legalább 780 darabra szeretnék bővíteni.

Thomas Ingenlath a Polestar vezérigazgatójának elmondása szerint 2022-ben is az ideihez hasonló, nagy mértékű növekedési kilátásai lesznek az autógyártónak. A Polestar szüntelenül keresi az ügyfélkörének bővítési lehetőségeit. A fő stratégia alapján folyamatosan növelik a márkakereskedéseik számát a meglévő piacokon és emellett folyamatosan terjeszkednek új piacokra is.

A Polestar 2020-ban az amerikai, a belga, a brit, a kanadai, a kínai, a német, a norvég, a svájci és a svéd piacokon volt jelen.  A gyártó tervei szerint az év végére az ausztrál, a dán, a dél-koreai, a finn, a hongkongi, az osztrák és a szingapúri piacon is aktívan jelen lesz a Polestar.

A stockholmi tőzsdén jegyzett Volvo részvényei idén 1 százalék körüli pluszban vannak, míg az elmúlt egy év során közel 20 százalékkal erősödött a részvény árfolyama.

Forrás: MarketWatch