Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

E fekete csütörtöknek már voltak előjelei Ázsiából

Elképesztő eladási hullám sepert végig a főbb európai piacokon csütörtökön. Ennek legfőbb indikátora a FED előre várható bejelentése volt arról, hogy az idei év vége előtt kivezethetik a monetáris ösztönzők nagyrészét az amerikai gazdaságból. Az elképesztő pesszimizmusnak természetesen nem csak a tengerentúli történések lehettek a közvetlen előzményei. Fontos ugyanis megemlíteni ismét az ázsiai és csendes-óceániai térség piacait, amelyeken a csütörtöki kereskedés sajnos példát mutatott az ókontinens számára is. Szemünket tehát ezúttal keletre vessük, így nézzünk a kínai és hong kong-i folyamatok mélyére, immár sokadszor. 

Kína és Hong Kong 

Kínában rövid időn belül már a sokadik alkalommal kerül napirendre az tech óriások megregulázása. A sors fintora, hogy a folyamat leképeződése nem feltétlen a kínai tőzsdén érhető tetten, sokkal inkább Hong Kong-ban. Csütörtökön az Alibaba hong kong-i tőzsdén jegyzett papírjai, elérték mindenkori minimumukat a nap végi 5,54%-os mínusszal. Szintén zuhant a Meituan (7,15%), illetve a Tencent is (3,44%). Ezzel az elkeserítő teljesítménnyel, a sztárpapírok megágyaztak a Hang Seng index esésének is, amely 2,13 százalékos mínuszban zárt. 

Hasonlóan rossz nap volt természetesen Kínában is. A value papírok által vezérelt Shanghai Composite (SSEC) indexe 0,57 százalékot esett csütörtökön. Majdnem ellentétesen mozgott a tech szektor által dominált Shenzhen Component (SZI), amely oldalazással töltötte a hét utolsó előtti kereskedési napját. 

Csúcsról lehet nagyot esni 

Ritka, hogy rendkívül rossz napról számolhatunk be Ausztráliából, de ez a csütörtök fekete. Sydney-ben az S&P/ASX 200 index, az elmúlt időszak legrosszabb periódusát tudhatja maga mögött. A határidős index hétfői trendfordulója során, mindenkori csúcsáról kezdett lefelé csúszni. A jelenlegi világpiaci körülmények között, egyelőre nem sok esély mutatkozik az egyre uralkodó medve dominancira megtörésére.

Szintén rossz nap volt Japánban. A felkelő Nap országában ezúttal az autóipar volt a legfőbb ok a pesszimizmusra. A legnagyobb japán autógyártó, a Toyota ugyanis bejelentette, hogy a globális szeptemberi gyártási kapacitásukat 40%-kal csökkenteniük az előzetes tervekhez képest. Erre a vállalat papírjai zuhanásba kezdtek, majd 4,42%-os mínusszal zártak. A folyamat során magával rántotta a teljes szektort, így zuhant a Mazda (2,71%), a Nissan (2,63%), a Honda (2,73%) és Mitsubishi (3,08%) is. A japán Nikkei 225 index ezáltal 1,1%-kal zárt lejjebb csütörtökön.