Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

További chiphiányra figyelmeztet a Geely

A kínai autógyártó, a Geely Automobile szerdán arról számolt be, hogy az év egészére vonatkozó becsült eladási számaikat változatlanul hagyták. Az autógyártó reményei szerint az új modellek piacra dobása ellensúlyozza a globális chiphiány rövid távú negatív hatásait, valamint a koronavírus-járvány esetleges újbóli elszabadulásának hatásait.

A társaság hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei a hírek hatására több mint 4 százalékot ugrottak, végül 2.54 százalékos pluszban zárta a Geely a szerdai kereskedési napot. Ezzel a Geely idén 0.57 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt egy év során 64.47 százalékkal nőtt a Geely részvények értéke.

A társaság elmondása szerint „a közelmúltban megfigyelt chiphiány súlyosbodása, valamint a delta-variáns elterjedésével kapcsolatos aggályok jelentős veszélyt jelenthetnek a Geely teljesítményére az elkövetkező hónapokban. De hamarosan új, versenyképes modelleket dobunk piacra, ami lehetővé teszi, hogy a csoport jobban teljesítsen az év második felében.” A Geely az év egészére vonatkozó becsült eladási számot változatlanul, 1.53 millió darabon hagyta. Azt is hozzátette a kínai autógyártó, hogy 2025-re a csoport eladásainak 30 százalékát várhatóan az elektromos hajtással szerelt modellek teszik majd ki.

A Geely az év első hat hónapja során 22 százalékos bevétel növekedést ért el, ezzel a Geely árbevétele meghaladta a 6.94 milliárd dollárt. Az erős féléves teljesítmény egyik fő kiváltó oka a sokszínű modellpaletta volt.

A június végével lezáródó időszak alatt a Geely eladási számai 19 százalékkal, 630 237 darabra nőttek. A Geely által leszállított modellek több mint 90 százaléka Kínában talált gazdára, az elmúlt években a társaság igyekszik minél többet exportálni, főleg a dél-kelet ázsiai és az európai piacokra összpontosítva. Mindezek ellenére az év első felében a vállalat nettó profitja mindössze 4 százalékkal nőtt.

Kínában a tavalyi és során összesen több mint 25 millió járművet értékesítettek, a világ legnagyobb piacáról van szó.

A Geely nemrégiben azzal került a hírekbe, hogy a Renault és a Geely közölte, hogy a két autógyártó közös fejlesztésekbe kezd. Az elsődleges tervek szerint a Renault és a Geely közösen fejlesztene hibrid járműveket a kínai és a dél-koreai piacok számára.

Forrás: Reuters