Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Reagál a fokozódó helyzetre az izraeli tőzsde

Ismét teljes a medve dominanciája az izraeli tőzsdén, miután egyre jobban terjed a delta vírusvariáns. Most az ország kormánya tényleg mindenét beveti annak érdekében, hogy az oltási programjuk ismét a csúcsra pöröghessen. Sokan azonban szkeptikusak lehetnek a téma aktualitásával kapcsolatban. Azt viszont fontos leszögezni, hogy az ország kiváló példája lehet arra, hogy a magas átoltottságból hogyan lesz újabb járványhullám. Ezt pedig már a tőkepiacok is érzik, de természetesen az afgán konfliktusnak is lehet némi köze a pesszimizmushoz.

Így áll a járvány 

Jelenleg közel 50 ezer aktív fertőzöttet azonosítottak be Izraelben. Mintaként a szombati napot érdemes megemlíteni, amikor nagyjából 80 ezer tesztet végeztek el az országban. Akkor egyetlen nap leforgása alatt 4.145 beteget fedeztek fel, amely az összes tesztnek több, mint 5 százaléka. A WHO jelenlegi állásfoglalása alapján, egy ország akkor tartja kordában a járványt, amennyiben az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százalékuk lesz pozitív. Ennek alapján elmondható, hogy Izrael már a határán van annak, hogy lépést tudjon tartani a delta variánssal. Jelenleg 877 beteget kezelnek kórházban és közülük 524 a súlyos beteg. Az illetékesek elmondása alapján, zömében 60 év feletti oltott emberek, és a fiatal oltatlanok szorulnak kórházi kezelésre. 

Oltási program 

Csakúgy, mint az év elején, most is Izrael oltási programja, valamivel a nyugati világ előtt jár egy lépéssel. Jelenleg azt tervezi a kormány, hogy éjjel is oltsák az embereket. Az országban egyébként már több, mint 2 hete elérhető az 50 év felettiek “emlékeztető”, harmadik oltása. Ebben a kampányban már csaknem 870 ezren kapták meg ezen vakcinájukat. Egyébként jelenleg a teljes, 9,3 milliós lakosságából, már 5 841 218 ember kapta meg legalább az első vakcináját. Ez több, mint 60%-os átoltottságot jelent, amely rendkívül közel van a nyájimmunitáshoz. A nyugati világnak ezért vészjósló jel, hogy még így is vadul terjed a delta mutáns az országban. 

Tőzsde 

Átlafg feletti forgalommal dőlt el a rendkívül erős, 200 napos mozgóátlag támasza az árfolyamban. Ezzel teljes lehet a medve dominancia a TASE piacán. – www.investing.com

Sajnos a nem túl pozitív fejleményekre, reagál az izraeli tőzsde is. Természtesen fontos leszögezni, hogy az afgán helyzettel jelentősen romlott a térség biztonságpolitikai helyzete is. Magyarán szólva elképzelhető, hogy a tálibok előretörésével, számos más szervezet felbátorodik a terjeszkedésre. Azt már májusban is láthattuk, hogy az izraeli TASE indexbe, számos biztonságpolitikai tényező is be van árazva. Így az sem csoda, hogy hétfőn 2,48 százalékos zuhanással indult a hét.