Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Gyorsjelentés után – merre tovább, OTP?

Csütörtökön tette közzé féléves gyorsjelentését a legnagyobb hazai bank, az OTP. A második negyedéves számok (ahogyan az előre érezhető volt) nagyon pozitív képeket festenek a bank helyzetéről. A piac azonban nem repesett az örömtől a gyorsjelentést követően, úgy tűnik, elmarad az új mindenkori csúcs beállítása. Nézzük, mi várhat a legnagyobb magyar blue chip árfolyamára a fontos adatsor után!

Szép profit, annál is szebb kilátások

A második negyedévre vonatkozóan 122 milliárd forintos adózott eredményt termelt a bank, ami az elemzői várakozásokat alapvetően felülmúlta. A menedzsment ennek megfelelően módosította is várakozásait, 15 %-os tőkearányos megtérülés helyett már 18-20 %-ra várja idén a mutatót a vezetőség. A hitelállomány erős bővülése, valamint a hitelmoratóriummal kapcsolatban lévő veszteségek kifutása szintén jó hír lehet a bank tulajdonosai, részvényesei számára. Az osztalékkal kapcsolatban azonban marad a bizonytalanság, az OTP csak szeptemberben keresheti fel ezzel kapcsolatos az MNB-t az osztalékfizetési tiltás miatt. Ennek ellenére jövőre szép osztalék nézhet ki a részvényeseknek, illetve Bencsik János vezérigazgató-helyettes szerint osztalékelőleg kiosztása is a lehetőségek között szerepel.

Az OTP előtt álló időszak is sikerekben gazdagnak néz ki. Egyre inkább éreztetik hatásukat az újabb akvizíciók is az eredményben, illetve a vírus utáni nyitással járó gazdasági fellendülés is a bank malmára hajtja vizet. Ráadásul az MNB kamatemelési ciklusának révén a kamatmarzsokon is többet profitálhat a jövőben a pénzintézet. A kilátások tehát cseppet sem negatívak – a piac mégsem értékelte túlságosan a jelentést, illetve a jövőképet.

Várat magára a csúcstámadás

Az OTP komoly rallyt mutatott be a tavasz második felében, ami új csúcsokra repítette az árfolyamot. A 17000 forintos történelmi csúcsot azonban azóta sem sikerült meghaladni, és egy hosszabban elnyúló konszolidációs szakaszt azonosíthatunk. A szint áttörése esetén azonban komolyabb potenciál is lehet még a bankpapírban, amire a fenti, fundamentális alapok akár jó kiindulópontot is szolgáltathatnak.

Lefordulás esetén a 16000 forintos szint működhet komoly támaszként, ennek hatástalansága esetén már a koronavírus előtti csúcsok alatti szinteken találná magát könnyen az árfolyam. A technikai indikátorok alapján meglehetősen nyitott kérdés a várható mozgás, a nemzetközi és országspecifikus hangulat segíthet ezt eldönteni a következő napokban, hetekben.

Nem mozdult az OTP a jelentésre (www.investing.com)

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/otp-bank-2021-masodik-negyedev-eredmeny-sajtotajekoztato-bencsik-laszlo-csanyi-peter-hitel-betet-profit.734541.html