Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Fontos szintnél a DAX

Ha távolabbról nézzük, akkor meglehetősen unalmas hónapokat tudhat maga mögött a legjelentősebb európai részvényindex, a német DAX. A tavasz elején tapasztalt kitöréshez képest ugyanis jelentősen nem tudott feljebb jutni a tőzsdeindex, ami a 30 legnagyobb német vállalatot tömöríti magába. Most azonban napok óta egy nagyon fontos szintnél áll a DAX árfolyama, érdemes áttekinteni a lehetőséget.

15800

A kulcsszint egyben a mindenkori csúcsérték is, rendre a 15800 pontos érték jelent ugyanis akadályt a DAX számára a további menetelésben. Amikor ehhez a szinthez ért a múltban az árfolyam, akkor eddig utána rövid időn belül komolyabb visszaesés következett. (Persze a komolyabb alatt is csak néhány százalékos esést kell érteni a folyamatosan optimista nemzetközi hangulatban). Most viszont már negyedik napja próbálkozik a 15800 pontos árfolyam áttörésével a DAX, ami már fokozódó nyomást jelent. Ennek áttörése esetén újabb történelmi csúcsokról beszélhetünk, és technikai szempontból kulcsfontosságú lenne, hogy visszateszt kivételével már ne süllyedjen ezen érték alá a DAX árfolyama. Ha újból lefordulna a német tőzsdeindex innen, akkor viszont könnyen újra a 15300-15500 közötti zónában találhatja magát az árfolyam.

Szűk sávban a DAX hónapok óta (www.investing.com)

Optimizmus, kockázatokkal

A DAX legtöbbször követi az irányadó tengerentúli indexeket, azonban ahogy az utóbbi hónapokban is láthattuk, lemaradással teszi ezt. Az általánosan pozitív és optimista befektetői hangulatból azonban a német tőzsdeindex is kiveszi a részét, ennek köszönhetően a csúcs közeli értékek. Kockázatként azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a delta variánst, ami már az Egyesült Államok mellett Európa nagyobb részén is uralkodóvá válik. Újabb korlátozó intézkedések esetén vélhetően a DAX is megérzi majd azok hatását.

A tőzsdék másik nagy félelme, az inflációs nyomás viszont Európában kevésbé van jelen. Az Egyesült Államokban jóval nagyobb az infláció, mégsem tett még a jegybank olyan lépéseket, amelyeknek piacmozgató hatása lett volna. Az Európai Központi Bank (EKB) pedig erre a kedvező inflációs jelentések miatt még csak rá sincs szorulva. Ugyanakkor a Fed által beindított esetleges szigorítás általánosan hatással lehet majd a nemzetközi piacokra, így a DAX sem lesz kivétel várhatóan. Mindenesetre feltétlenül pozitív, hogy legalább lokális szinten kevésbé van jelen a szigorítás kockázata a tőzsdeindexek számára.