Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Újra esik a forint – mik lehetnek az okok?

Tegnap még jócskán a 353 forintos szint alá is benézett az EUR/HUF kurzus. Ahogy tegnapi cikkünkben írtuk, az erősödés egyértelműen az MNB monetáris szigorítási ciklusára adott reakció, ami hetek óta erősíti már a magyar fizetőeszközt. Úgy tűnik azonban, hogy egyelőre nem tartós a forint ereje, ma ugyanis jelentősebb gyengüléssel indítja a napot.

Inflációs adat- a jó hír rossz hír?

Szintén a tegnapi nap folyamán látott napvilágot a KSH júliusra vonatkozó inflációs adata. A Központi Statisztikai Hivatal szerint az egy évvel ezelőtti árakhoz képest 4,6 %-os infláció volt a jellemző múlt hónapban, ami mérséklődésnek számít az előző hónapok adatai után. Áprilisban, májusban és júniusban ugyanis 5 % felett alakult az árszínvonal emelkedés üteme év/év alapon. A júliusi adat is messze van még ugyanakkor a jegybanki célszinttől, ami 3 % +- 1 % inflációt tesz lehetővé.

Az MNB lépései a legfontosabbak továbbra is

Az, hogy csökken némileg az inflációs nyomás, alapvetően jó hír az adott ország fizetőeszköze számára. Lehetséges viszont, hogy a befektetők ebben a jegybank kitáguló mozgásterét látják, és azt, hogy ha a vártnál előbb a célszint közelébe csökken az infláció, akkor a szigorítási ciklus sem tart túlságosan sokáig. Márpedig a forint minden ereje ebben rejlik jelenleg. Kiemelten érdemes lesz figyelni a Monetáris Tanács augusztusi ülésére is. Bár az alapkamat valószínűleg újból 30 bázisponttal emelkedik (a korábbi jegybanki jelzések alapján), a kommunikáció során a júliusi inflációs adatra is reagálhatnak a jegybanki döntéshozók.

Fontos szintnél állt meg a forint

A fenti tényező mellett érdemes figyelembe venni, hogy jelentős erősödésen van túl a magyar fizetőeszköz, így a mostani elgyengülésben a technikai jellegű korrekció is szerepet játszhat. Ráadásul a 350 és 352 közötti zóna felett nem sokkal állt meg tegnap újból a forint erősödése. Ez a sáv már többször is megállította a felértékelődést. További gyengülés esetén a most elért 355 forintos, valamint esetlegesen a 360 forintos szintet lesz érdemes figyelni. Ha sikerülne újból erősödnie a forintnak, akkor a már említett sáv lehet a legkomolyabb akadálya annak, hogy jelentősen olcsóbbá váljon az euró.

Megtört a lendület (www.investing.com)