Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Leesett az egész világ álla a BionTech jelentésétől

Egyelőre minden befektető csak a szavakat keresi arra a negyedéves teljesítményre, amelyről hétfőn tett tanúbizonyságot a BionTech vállalata. Az igazán extravagáns eredményekre sokan számítottak, tekintve a cég privilegizált helyzetét, a világ koronavírus elleni oltásainak tekintetében. Ennek ellenére a szakértők becsléseit egytől egyig felülmúlta a német központú gyógyszergyártó, így nem volt kérdés, a részvények is kilőttek. Ami még ennél is érdekesebb, hogy a cégnek milyen mennyiségű megrendelése van vakcináira, amelyekkel bebetonozhatja a piaci kapitalizációját jó időre. Közben tovább éleződnek a kritikák a vállalat körül, mondván a világ oltásainak elosztása rendkívül egyenlőtlen a fejlődő és a fejlett országok között. Ennek ellenére ezen hangoknak egyelőre nincs nyoma az árfolyamban sem. 

Bővebben a jelentésről 

Ami a német vállalat profitját illeti, mintegy 2,8 milliárd euróra rúgott a 2021-es második negyedévben. A gyorsjelentéssel egyidejűleg, a BionTech a teljes fiskális évre vonatkozó várakozásait is módosította. Így lehet, hogy most már 15,9 milliárd eurós bevételre számítanak idén. Ezzel szemben a szakértők becslései jócskán konzervatívabbak voltak, a maguk 12,4 milliárd eurós értékével. Egyébként, ami 2021 első felét illeti, a cég 3,9 milliárd eurónyi profitra tett szert. Érdekesség, hogy a tavalyi év hasonló időszakában, még közel 142 millió eurós veszteségről szólt a fáma. Jelenleg a cég több, mint 900 milliós készpénzállománnyal rendelkezik, amelyet 2021 második felében kutatás-fejlesztésre kívánnak fordítani. 

Tőzsdei reakció és jövőkép 

Bravúros formában a BionTech árfolyama, de a magas RSI és a rendkívül forgalom nem biztos, hogy sokáig tartható – www.investing.com

Nem túl meglepő módon, a vállalat részvényei kilőttek a hétfői nap közbeni kereskedés során, amivel közel 15 százalékos emelkedést könyveltek el. Ezt a jó formát már nem tudták átmenteni az after hours-re, mivel akkor már 0,86% körüli esést mutattak a papírok. A befektetők egyértelműen értékelték, hogy a cég mennyivel múlta felül a várakozásokat. Ami pedig a jövőképet illeti, egyelőre nincs ok az aggodalomra sem. Az mRNS alapú vakcinák iránt egyre növekszik a kereslet, így a vállalat Pfizerrel közösen fejlesztett oltására sokáig fent marad az igény. Mivel az egész világpiacon csak két ilyen vakcina létezik, így nem csoda, hogy már 2022-re is több milliárd adagos megrendelés van a BionTech-nél.