Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Az Egyesült Királyságban több elektromos autót értékesítettek, mint dízelt

Az Egyesült Királyságban sorozatban második hónapban regisztráltak több új elektromos hajtással szerelt járművet, mint dízelüzeműt. Az elmúlt két év alatt ez a harmadik alkalom, hogy az elektromos hajtású modellek népszerűbbek, mint a dízel társaik. Mindezek ellenére a Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) adatai szerint közel harmadára csökkent az új gépkocsik forgalomba helyezésének száma.

Az iparágat a koronavírus hatásai mellett még a folyamatos chiphiány is erősen sújtotta.

Júliusban ugyan több elektromos járművet helyeztek forgalomba, mint dízel hajtásút, azonban a benzines modellek továbbra is toronymagasan a legnépszerűbbek. AZ SMMT adatai szerint az új autók értékesítési száma 29.5 százalékkal 123 296 darabra csökkent.

Az Egyesült Királyságban egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható közlekedés.

A szigetországban azt tervezik, hogy 2030-ra betiltják az új benzin- és dízelüzemű járművek értékesítését, majd 2035-től már a hibrid modellek értékesítését is. Nagy Britannia a karbonsemleges jövő felé igyekszik. Ez azt jelentené, hogy 2050-re a forgalomban lévő járművek túlnyomó többsége már elektromos vagy hidrogén hajtású lenne.

Júliusban látványosan megnőtt az érdeklődés az elektromos modellek iránt.

Az SMMT adatai szerint az eladások 9 százalékát a tisztán elektromos hajtással szerelt modellek tették ki. Emellett népszerűek voltak a plug-in hibrid modellek is, amik 8 százalékos részesedést tettek ki. A dízelek az új autó piac 7.1 százalékát tudhatták magukénak júliusban, 8783 darab járművel. A benzines modellek még mindig messze a legnépszerűbbek.

Az elektromos modellek eladási számai az elmúlt 2 év alatt háromszor körözték le a dízel járművekét, idén júniusban, idén júliusban és 2020 áprilisában.

Általánosságban július viszonylag nyugodt hónap szokott lenni az autópiacon, a BBC szerint a nyári hónapok alatt relatíve kevesebb autót vásárolnak az emberek, mint például szeptemberben.

Mindezek ellenére a legfrissebb adatok jól szemléltetik, hogy változás előtt áll az autóipar. Globálisan is egyre népszerűvé válnak az elektromos vagy hibrid hajtással szerelt járművek és jelenleg úgy fest, hogy ez a tendencia folytatódhat a jövőben.

Forrás: BBC