Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Döntött a Fed, és nem történt semmi

Tegnap tartotta kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Az irányadó ráta nem változott, ahogyan nem is várták a piacok, és semmilyen gazdaságot támogató eszköz nem került kivezetésre. Kommunikációs jelzések azonban történtek, a piac viszont némileg meglepő módon lényegében figyelmen kívül hagyta.

Utalás a szigorításra

A Fed kommunikációjából kiderült, hogy egyszerre akarnak egyensúlyozni az emelkedő infláció, és a vártnál kevésbé csökkenő munkanélküliség között. Mint ismert, az Egyesült Államok egyik komoly problémája, hogy a nagyon kedvező fiskális támogatások miatt jelentős tömegek nem mennek vissza a munkahelyükre. Ez nyilvánvalóan nem fenntartható, illetve a vírusválság okozta munkanélküliség sem tűnt el még teljes egészében.

Jerome Powell Fed-elnök szerint ugyanakkor jelentős visszaesést a delta variáns várhatóan nem okoz a gazdaságban, ahogyan az egyre későbbi járványhullámok egyre kisebb mértékű lezárásokat okoztak, s az oltások miatt ez most valóban fokozottan igaz. Az eszközvásárlási program kivezetése sem aktuális még Powell szerint, de a gazdaság egyre erősebb helyzetben van, így erre is sor kerülhet.

Nincs piaci reakció

Lényegében sehogy sem reagáltak sem a döntésre, sem a sajtótájékoztatóra a piacok. A nyári uborkaszezon mellett az is szerepet játszhat, hogy a bizonytalanság jelenleg stagnálás formájában nyilvánult meg.

Egyelőre ugyanis teljes bizonyosság nincs róla, hogy mikor és milyen szigorítás lesz, csak piaci szereplőktől érkező tippekre lehet támaszkodni. A piacok tehát egyelőre kivárnak, hogy eldőljön, hogy milyen utat jár majd be a Fed a következőkben. Az érkező gazdasági adatok természetesen segíthetnek a szereplőknek a döntés meghozatalában, de továbbra is működni látszik a mechanizmus, hogy a rossz hír is jó hír. Ha ugyanis a gazdaság a vártnál kevésbé gyors ütemben áll talpra, akkor a Fed is tovább segít a gazdaságösztönző intézkedéseivel és az további friss pénzt jelenthez a piacoknak. Ha jó hír érkezik, akkor annak természetesen örül a piac; kérdés, hogy meddig az egyre közeledő szigorítás tükrében. A következő hónapok nagy kérdése tehát, hogy a „Don’t fight the Fed” mechanizmus mennyire sokáig marad a tőzsdei szlengek képzeletbeli dobogóján.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=fed+news