Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

A vártnál erősebb negyedévet zárt az Apple, a Google és a Microsoft is

A tegnapi tőzsdezárást követően számolt be negyedéves eredményeiről három nagy technológiai óriás is: Az Apple, a Google és a Microsoft jelentése is jócskán felülmúlta a Wall Street várakozásait.

Apple

Az Apple Inc. eddigi legerősebb júniussal záródó negyedévéről számolt be. Az iPhone telefonok óriási bevételt termeltek a vállalatnak, az Apple profitja közel duplájára nőtt. A vártnál erősebb jelentés ellenére a kereskedés utáni after hours-ben a részvények enyhe mínuszba fordultak, miután az is kiderült, hogy az Apple növekedési üteme vélhetően lassulni fog az év további részében.

Az Apple a harmadik fiskális negyedévben 21.74 milliárd dolláros profitról számolt be, ez részvényenként 1.30 dollár nyereséget jelent. A tavalyi év azonos időszakában mindössze 11.25 milliárd dolláros, részvényenkénti 65 cent nyereségről számoltak be. Az Apple árbevétele elérte a 81.43 milliárd dollárt, tavaly ilyenkor 59.69 milliárd dollár volt az Apple árbevétele. Az elemzők előzetesen 73.34 milliárd dolláros árbevételt és részvényenkénti 1.01 dollár nyereséget vártak. A legnagyobb meglepetés az iPhone-ok kapcsán érkezett, a szegmens árbevétele több mint 5 milliárd dollárral haladta meg a várakozásokat, az Apple 39.57 milliárd dolláros árbevételt ért el a szegmensben.  

Alphabet-Google

Az Alphabet részvényei emelkedtek a keddi kereskedést követő after hours-ben, miután a vállalat rekordmagas negyedéves bevételről számolt be.

Az Alphabet a második negyedévben 18.5 milliárd dolláros, részvényenkénti 27.26 dolláros nyereségről számolt be. Ez jóval magasabb, mint az egy évvel ezelőtti érték, akkor 7 milliárd dolláros, részvényenkénti 10.13 dolláros nyereséget tudtak felmutatni. Az árbevételük 62 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest és elérte a 61.9 milliárd dollárt. Az elemzők előzetes várakozásai 56.2 milliárd dolláros árbevételről és részvényenkénti 19.35 dollár nyereségről szóltak.

Microsoft

A Microsoft is történelme egyik, ha nem a legjobb évét zárta. A négy negyedév alatt elért több mint 60 milliárd dolláros profit és a 165 milliárd dolláros árbevétel jól mutatja, hogy miért lett a Microsoft a második amerikai vállalat, amelynek piaci kapitalizációja meghaladta a 2 billió dollárt.

A Microsoft a negyedik fiskális negyedévben 16.46 milliárd dolláros, részvényenkénti 2.17 dolláros nyereségről számolt be. A vállalat árbevétele negyedéves rekordot döntött és elérte a 46.15 milliárd dollárt. A tavalyi év azonos időszakában 38.03 milliárd dolláros árbevételről számoltak be. A FactSet által megkérdezett elemzők előzetesen 44.22 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 1.92 dollár nyereséget vártak.