Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Deltavariáns és a kriptopiac

A mögöttünk álló hétvégén is a delta variáns terjedésével kapcsolatos hírek uralták a piacokat. Úgy tűnik, hogy az eddigieknél fertőzőbb mutáns nem igen tartható kordában, de a magas átoltottság radikálisan csökkentheti a problémát. Eközben a kriptovaluták jelentős mértékben ledolgozták az eddigi gyenge teljesítményt a hétvégén.

Delta variáns-jó és rossz hírek

Az indiai mutáns terjedése már hetek óta téma, és jellemzően egy nagyon rossz és egy nagyon jó hírt közölhetünk róla. A nagyon rossz, hogy intenzíven terjed az olyan országokban is, ahol kifejezetten magas az átoltottság, és hogy már hazai szakértők szerint sem elkerülhető a negyedik hullám. A jó hír viszont az, hogy úgy tűnik, hogy a vakcinák jelentéktelenné képesek tenni ezt a variánst is, ugyanis a fertőzések számának berobbanásával nem emelkedik jelentősen a súlyos betegek száma az oltottak körében.

A legjobb példa az oltási kampányban mindvégig élen járó Izrael. Két diagramot érdemes megvizsgálni, amellett, hogy tudjuk, hogy a mindkét oltást megkapók aránya már 61 %. A naponta jelentett fertőzések száma több hónapos csúcson van, ahogy láthatjuk. Alatta viszont az is látszik a második diagramon, hogy ennek ellenére a naponta jelentett halálesetek száma csak minimálisan emelkedik. Ez jó hír lehet minden ország számára, ahol magas az átoltottság, ugyanakkor ösztönzést kell, hogy jelentsen azoknak az államoknak, ahol még elmaradások vannak e téren.

Növekvő esetszámok… (https://ourworldindata.org/covid-vaccinations)
…de nem növekvő halálozási adatok (https://ourworldindata.org/covid-vaccinations)

Magyarországon is enyhén emelkednek a fertőzési számok, de berobbanásról még korai beszélni. Mindenesetre a kormány újabb programot indít, hogy a 60 év felettiek közül azok is felvegyék a vakcinát, akik eddig még nem tették.

Feltámadtak a kriptovaluták

Az előző héten jelentős esést voltak kénytelenek elszenvedni a kriptovaluták, a Bitcoin a lélektanilag és technikailag is fontos 30000 dolláros szint alá esett. Most azonban jelentős visszapattanásnak lehetünk tanúi, ami a többi kriptovalutának is jót tett. Azzal, hogy jelentősen a 30000 dolláros szint fölé emelkedett a Bitcoin, jelentősen javult a technikai kép. Fontos tudni azonban, hogy a kriptovaluták árfolyama meglehetősen ingadozó, így érdemes továbbra is figyelni az elektronikus pénzzel kapcsolatos hangulatot.