Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Gyengén várja a sorsdöntő napot a forint

A címet olvasva déjá vu érzésünk lehet, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusi kamatdöntése előtt is hasonló sorsdöntésekről olvashattunk. Akkor azonban ez úgy tűnik, hogy nem sikerült, ugyanis továbbra is jelentős bizonytalanság uralkodik a magyar fizetőeszköz piacán. Válaszokat a forint jövője kapcsán valószínűleg jövő keddnél előbb nem kaphatunk, de akkor legalább sok mindenre fény derülhet.

Hasonlóan, mint egy hónapja

Mint ismert, az MNB június 22-én 30 bázispontos kamatemeléssel megkezdte a monetáris szigorítási ciklusát. A forint először gyengüléssel, majd a sajtótájékoztató után erősödéssel reagált, és egészen 348-ig süllyedt az EUR/HUF kurzus. Onnan azonban gyengülés következett, és bár ma jól teljesít a magyar fizetőeszköz, lényegében még gyengébben is várja valamennyivel a kamatdöntést a forint, mint 1 hónapja a jelenlegi állás szerint. A kulcsfontosságú 360 forintos szintről történő erősödés azonban technikai szempontból mindenképpen jó jel a forint erősödése szempontjából, innen kedvező kilátás látszódhat egy esetleges erősödési hullámra csupán technikailag nézve.

A 360-as ellenállás kitartott (www.investing.com)

Bizonytalanság és országspecifikus tényezők

Virág Barnabás MNB alelnök jelzése szerint a júliusi kamatdöntés mértéke irányadó lehet a továbbiakra nézve. Megszűnhet tehát a kamatemelések mértékéről és esetleg hosszáról szóló bizonytalanság, persze kérdés, hogy pozitív vagy negatív meglepetést okoz a forint számára a Monetáris Tanács jövő keddi döntése. Emellett az utána való kommunikációra is kiemelten érdemes lesz figyelni; az infláció júniusban már 5,3 % volt, vélhetően ez is téma lesz a sajtótájékoztatón.

Továbbra is ebben az épületben dől el sok tekintetben a forint sorsa

Az MNB döntése mellett országspecifikus tényezők is mozgathatják a forint árfolyamát. Az Európai Unió egyes vezetőinek jelzése a helyreállítási alap pénzeinek késleltetett folyósításáról nem tesz jót valószínűleg a magyar fizetőeszköznek. S bár a korai gazdasági nyitásnak köszönhetően hatalmas gazdasági növekedés történhet idén a tavalyi alacsony bázishoz képest, az emelkedő államadósság és költségvetési hiány okozhat sérülékenységet a forint számára is.

A nemzetközi hangulat hatása a sok hazai tényező miatt most nem látszik jellemzően; a forint egyébként az elmúlt pár hétben inkább alulteljesítő a régiós devizákhoz képest.