Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Ezért korrigálhatott az olajár

Mint ismert, július első napjaiban tartották aktuális ülésüket az OPEC+ országok olajipari vezetői. Az ülésezés végül elhúzódott, és a sokáig a döntésképtelenség torkában lebegett az olaj sorsa. Ekkor az árfolyam is kilőtt, így múlthét hétfőn még 77 dollár környéki árszintről beszélhettünk, már ami a Brent-et érintette. Vele együtt szárnyalt a tengerentúli WTI olajfajta is, amely a 75 dolláros szint fölé tört be a hét elején. Ezt követően mindkét olajfajta életében, valamelyest mérséklődés mutatkozott. Így néhány nap leforgása alatt, a Brent 73,5 dollár, míg a WTI 72,5 dollár alatt találta magát. Az indokolatlan méretűnek tűnő korrekciót követően, valamelyest vissza tudtak kapaszkodni az árfolyamok. Az okokról a továbbiakban. 

A kulcs ismét a kereslet 

Az elmúlt hónapok spekulációit az vezérelte, hogy az olaj iránti világpiaci kereslet, milyen mértékben lesz képes helyreállni. A vártnál gyorsabb ütemű rehabilitáció, jelentős nyomást helyezett a világgazdaságra, amelynek a pandémia előtti szintjét 2022 végére jósolták. Ebből kifolyólag, jelentős hiány alakult ki, így júniussal kezdődően 70 dollár felett stabilizálódott az árfolyam. Most sokan az OPEC+ országok kibocsátásának növelését várták, azonban ez különböző okok miatt nem történt meg

Habár a már említett gyors rally bekövetkezett, de néhány nap alatt nagyot korrigált az árfolyam. Ez annak volt köszönhető, hogy az OPEC+ gyűlésével egyidejűleg, berobbant a delta vírusvariáns egyes ázsiai országokban. Ennek azonnali hatásai voltak a feltörekvő piacokon. A helyzet alapvetően a délkelet-ázsiai piacokat sújtja leginkább. A térség legnagyobb gazdaságában, Indonéziában 8%-kal csökkenhet a kereslet a harmadik negyedévre, májushoz viszonyítva. Ezen becslést az FGE készítette, amely Malajziáról is szót ejtett, ahol közel 17%-os esést várnak ugyanezen időszakban. 

Valamelyest délebbre, Ausztráliában sem rózsás a helyzet, ahol Sydney-ben továbbra is érvényben vannak a korlátozó intézkedések. Mindez azért fontos, mert Indonézia, Malajzia és Ausztrália, együttesen az ázsiai és csendes-óceániai térség olaj keresletének, közel egyötödét adják. Jelenleg mindhárom ország messze jár a júniusi csúcsaitól. Ezen országok baljós előjeleket tartogathatnak a nyugati világnak, amely országokban most újabb járványhullámok kockázatáról beszélnek. Az biztos, hogy most a kínálatról, ismét a keresletre szegeződik a világgazdaság figyelme.