Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Történelmet írt a Virgin Galactic (videókkal az utazásról)

Richard Branson és cége a Virgin Galactic történelmet írt vasárnap, amikoris sikeresen végrehajtották a világ első sikeres űr-turisztikai repülését. Richard Branson, milliárdos vállalkozó, a Virgin Group multinacionális vállalat alapítója is ott volt a fedélzeten. Egy Új-Mexikói sivatagtól a világűr peremére körülbelül egy óra alatt ért el a Virgin Galactic VSS Unity nevű űrrepülője. A Virgin Galactic sikere megnyithatja az űrutazás új korszakát és a vállalat bebiztosíthatja az iparágon belüli piacvezető szerepét.

Öröm a fedélzeten

A VSS Unity-t körülbelül 50.000 láb magasra szállította egy négymotoros repülőgép, ezután az Unity-t lecsatlakoztatták, majd a hangsebesség közel háromszorosával, szinte függőleges pályán hagyta el a bolygó légkörét.

A Virgin Galactic részvényei az elmúlt hetekben látványos rallyt produkáltak, a sikeres űrrepülést árazva. Csak múlt csütörtökön közel 17 százalékkal emelkedett a papír. Idén több mint 107 százalékos pluszban van a részvény. A pénteki 49.20 dolláros záróár már valószínűleg reflektálja a sikeres űrrepülés tényét.

Ken Herbert, a Canaccord Genuity elemzője szerint azonban lehetséges, hogy a jó hétvégi híreknek köszönhetően hétfőn még egy erőteljesebb emelkedő hullámot lássunk. Emellett óvatosságra inti a befektetőket, hiszen egy nagyobb volumenű profitrealizálás akár egy komolyabb mértékű korrekciót is kiválthat.

Ken Herbert várakozásai szerint a Virgin Galactic akár már ma megnyithatja a jövőbeli járatfoglalások lehetőségét bárki számára. A Virgin Galactic akár már 2022 elején elindíthatja a bevételteremtő űr-turisztikai járatait. A Virgin elmondása szerint korábban már közel 600 foglalás érkezett be, a legkorábbi utazásra szóló jegyek körülbelül 250 ezer dollárba kerültek.

A Virgin Galactic már korábban is teljesített sikeres próbarepüléseket, de a vasárnapi út történelmi volt, mert ez volt az első olyan repülés bármely űrturisztikai szolgáltató részéről, ahol a kiképzett űrhajósok, tudósok mellett civilek is repülhettek. A VSS Unity fedélzetén Richard Branson mellett négy tudós és két űrhajós utazott. A Unity problémamentesen visszatért a Földre.

Elemzők előzetes várakozásai alapján a Virgin értékesítései 2021-ben elérhetik akár a 3 millió dollárt, míg 2025-re akár az 555 millió dollárt is. A jelenlegi értékeltség mellett a Virgin részvényei a Ken Herbert által becsült 2030-as Ebitda közel 24-szeresén forognak. A Virgin Galactic piaci kapitalizációja közel 12 milliárd dollár. A Morgan Stanley szerint a turisztikai célú űrutazás 2040-re egy 800 milliárd dolláros iparág lehet, a befektetőkön is múlik, hogy a Virgin Galactic mekkora szeletet tud kiragadni mindebből.

Videók: youtube.com