Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Rendkívül állapot Tokióban az olimpia előtt – reagál a tőzsde

Mint ismert, két hét múlva veszik kezdetüket a 32. újkori nyári olimpiai játékok. A világ legnagyobb sporteseményét ezúttal Japán fővárosában, az óriási metropolisznak számító Tokióban rendezik meg. Eredetileg 2020-ban tartották volna az eseménysorozatot, azonban a koronavírus járvány keresztül húzta a NOB számításait. Számos virológus és szakértő aggodalmát fejezte ki, hogy az olimpia nem került törlésre, hanem idén megtartják. A kételyek valamelyest beigazolódni látszanak, miután az országban felütötte a fejét a koronavírus delta variánsa. Ezzel kezdetét vette a pandémia újabb hulláma, amelynek hatására, ismét szigorító intézkedéseket vezetnek be országszerte. Ami ennél is aggasztóbb, hogy közben ezrével ömlenek az országba sportolók, a világ legkülönbözőbb pontjairól. A korlátozásokat, és a növekvő veszélyforrásokat pedig, már a japán tőzsde sem hagyhatja figyelmen kívül. 

Szigorító intézkedések 

A csütörtöki napon jelentette be a japán kormányzat, hogy ismét rendkívüli állapotot hirdet Tokió városában, ezúttal negyven napra. Mindez már a negyedik ilyen mértékű intézkedés az ország fővárosában, a pandémia kezdete óta. A legutóbbi rendkívüli helyzet nem sokkal ezelőtt, június 20-án ért véget. Az ötkarikás játékok egyébként július 23. és augusztus 8. között kerülnek megrendezésre, így az olimpia teljes időtartama alatt, érvényben lesznek a szigorítások. Mindez magába foglalja a vendéglátóipari egységek üzemeltetési korlátozását, de lehet még a nézők előtti rendezésre is hatással lehet az ügy. Korábban már döntés született arról, hogy a játékokat csak hazai szurkolók látogathatják, de most ez is veszélybe kerülhet. 

Reagáltak a befektetők 

Nem tartotta tovább az 50 napos mozgóátlag a Nikkei 225 árfolyamát, medve uralkodik a piacon – www.investing.com

Nincs túl jó formában, a mértékadó japán Nikkei 225 index. A korlátozó intézkedések hírére, 0,88 százalékot esett a tőzsde. Ennek legfőbb oka az, hogy az ország számos más tartományában is szigorodtak az szabályozások, de rendkívüli állapotot csak Tokióban rendeltek el. Emellett az ötkarikás játékok megrendezése is komoly kiadásokkal jár, amelyet valamelyest kompenzálhattak volna a helyszíni bevételek. Egy esetleges zártkapus rendezés, tovább mélyíthetné a kasszát, amelyet a befektetők sem hagytak figyelmen kívül.