Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Jól kezeli a Tesla a globális chiphiányt

A Tesla a globális chiphiány ellenére is erős második negyedéves eladási számokat tudott felmutatni. Pénteken a Tesla közölte, hogy 2021 második negyedévében 206 421 darab autót gyártottak és 201 250 darabot szállítottak le. A legkapósabb a Model 3 volt, ezt követte a Model Y, a Model S majd a Model X.  

A negyedéves eladási számok összhangban voltak az elemzői várakozásokkal, a Tesla számára új rekordot jelentenek a második negyedéves számok. „Csapatunk kiemelkedően jó munkát végzett a globális ellátási láncból fakadó problémák elhárításával kapcsolatban.” A negyedéves eladási számok alapján úgy tűnik, hogy a vállalat jobban kezelte a globális chiphiányt, mint a többi autógyártó.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a Tesla képes lehet elérni az évre vonatkozó elemzői várakozásokat. 2021 első 6 hónapja alatt 386 ezer darab járművet szállítottak le, az évre vonatkozó konszenzusos becslések 853 ezer darab autóról szólnak.

Elemzők szerint a Tesla általánosságban az autók 55-59 százalékát az év második felében adja el. Ezen az elven elindulva még adott a lehetőség a Tesla előtt, hogy 2021-ben akár 850-900 ezer darab autót leszállítson.

A Tesla nem közölt konkrét számokat az évre vonatkozó előrejelzésük során. Áprilisban elmondták, hogy a cél az, hogy minél gyorsabban növeljék a termelési kapacitásaikat. A jármű eladásokkal kapcsolatban elmondták, hogy „több éves időtávon átlagosan évi 50 százalékos növekedést prognosztizálunk. Néhány évben ettől akár nagyobb növekedést is láthatunk és 2021 is pont egy ilyen év lehet.”

Karl Brauer az iSeeCars.com elemzője szerint a Tesla pénteken közzétett számai tökéletesen illusztrálják, hogy a Tesla hogyan lovagolja meg az EV mániát.

A Tesla árfolyama a negyedéves eladási számok közzététele után hullámzóan teljesített. Emelkedéssel indította a pénteki kereskedési napot, majd a 700 dolláros ellenállás visszafordította a papírt. A Tesla idén közel 4 százalékos mínuszban van, ezzel szemben például az S&P 500 idén közel 16 százalékot emelkedett.

A Tesla kínai riválisa, a Li Auto szintén rekordmagas negyedéves eladási számokról számolt be pénteken. A Li Auto közleménye szerint az új autó rendelések száma elérte a 10 ezret.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!