Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Itt vegyél állampapírt, ha jól akarsz járni

Manapság az egyik leginkább kedvelt lakossági befektetés az állampapírok vásárlása. Nem véletlenül: a banki kamatokat messze meghaladó hozamot biztosítanak, már kamatadó-mentesen, és ez a legbiztonságosabb befektetés. Lényeges azonban, hogy hol vásárolunk állampapírt, hiszen a költségek tekintetében sokat spórolhatunk, ha odafigyelünk.  

Forgalmazóhelyek-Államkincstárnál érdemes

Az állampapír forgalmazását a Magyar Államkincstár mellett számos bank, és befektetési szolgáltató végzi. Ha ezeknél az intézményeknél vásárolunk állampapírt, ugyanúgy állami garancia vonatkozik a befektetésünkre, valamint a kamatadó-mentességben sincs különbség.

Az Államkincstár főépülete

Abban viszont van némi differencia, hogy milyen díjtételek mellett vásárolhatunk, vagy éppen adhatunk el államkötvényeket. Mivel bankoknál vagy befektetési szolgáltatóknál egy értékpapírszámlán kell tartanunk az értékpapírokat, annak vezetése legtöbbször nem ingyenes. Emellett különbségek lehetnek a tranzakciók során felszámított költségekben is, valamint állományi díj fizetésének kötelezettségével is találkozhatunk. A Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapír-nyilvántartási számla nyitása és vezetése is ingyenes. Ráadásul egy modern, átlátható felületen követhetjük befektetéseinket, aktuális piaci értéküktől kezdve a kifizetések esedékességéig.

Ott sem mindegy a módszer

Ugyanakkor az Államkincstárnál sem mindegy, hogy hogyan vásárolunk magyar állampapírokat. Ha a kincstári pénzszámlánkra utalunk pénzt a bankunktól, akkor ennek a bank részéről lesz felszámított díjtétele, hiába ingyenes utána már a vásárlás. Ha egy kincstári fiókban, személyesen vásárolunk bankkártyával, az készpénzfelvételnek is minősülhet, így banki oldalról újra költségre kell számítsunk.

A leginkább megfelelő, 100 %-osan ingyenes módszer az, ha online vásárolunk bankkártyával a Webkincstár vagy Mobilkincstár segítségével. Ez már csupán egy kártyás vásárlásnak minősül, ami értelemszerűen ingyenes számunkra. Ráadásul néhány perc alatt meg is vagyunk vele. Arra azonban ügyeljünk, hogy a kártyalimitünket a vásárlás idejére emeljük meg, hogy limit túllépés miatt semmiképpen sem legyen visszautasítva a tranzakció. Készpénzben is vásárolhatunk egyébként állampapírt, de ez nem minden fiókban lehetséges, a Postákon azonban jó választás lehet a nyomdai úton előállított MÁP+, ha ragaszkodunk a hagyományos megoldásokhoz.