Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Drágább tankolást hozhat a mai OPEC ülés

Fontos nap a mai az árutőzsde szempontjából, ugyanis ma ülésezik az OPEC+, a legnagyobb kőolajtermelők szervezete. Még nincsenek végleges eredmények, de az olaj már most komolyabb emelkedést mutat fel, jó hírek érkeznek ugyanis a fekete arany számára.

Napi 500 ezres bővülést vártak…

Az elemzői konszenzus a CNBC összeállítása alapján napi 500 ezer hordós termelésnövekedéssel számol a találkozó után. Ennek az az oka, hogy a vezetési szezon beindulásával, a koronavírus utáni helyreállással egyre inkább kevésnek bizonyul az az olajkínálat, amit a termelők rendelkezésre bocsátanak. Elérkezett tehát az idő, hogy a termelés növekedéséről állapodjon meg a kartell és szövetségesei (köztük Oroszország) a kereslet kielégítése érdekében. Érvényben vannak ugyanis még többnyire a vírusválság kitörésekor hozott termeléscsökkentések, amelyek célja az olajárak stabilizálása volt.

Ha ránézünk akármelyik olajfajta árfolyamára, akkor láthatjuk, hogy az olajtermelők törekvései sikeresek voltak. A fekete arany ára több éves csúcson tartózkodik, és hosszú hónapok óta lényegében folyamatos emelkedést láthatunk. Nagyon régi emlék már az a nap, amikor 2020 áprilisában egy nagyon rövid időre még negatívba is csúszott a WTI típusú olaj ára. Ha máshol nem, a benzinkutakon is látjuk ennek hatását, történelmi csúcs közelében az üzemanyagárak is Magyarországon.

…de a pletykák szerint csak 400 ezres lesz

Úgy néz ki azonban, hogy az OPEC+ két legjelentősebb és irányító befolyással bíró tagja, Szaúd-Arábia és Oroszország némileg kisebb termelésnövekedés kialakításán dolgozik. A Reuters információi 400 ezer hordós növekedésről adnak hírt, ami tehát egy pozitív meglepetés lenne a piac számára. Ennek megfelelően el is kezdték már beárazni a befektetők a különbséget, ugyanis ma tovább emelkedik az olaj árfolyama. A Brent típusú kőolaj árfolyama már 76 dollár felett áll-összehasonlításképpen a vírusválság előtt az 55 dollár körüli szint volt a leginkább megszokott.

Eddig 2021 a szárnyaló olajár éve (www.investing.com)

A gazdasági nyitással, a vártnál előbbi világgazdasági fellendüléssel nem csodálkozhatunk az olaj kiváló teljesítményén. A kockázatot itt is a delta variáns jelenti: ha az új mutánsnak köszönhetően nem sikerül egyenletesen kilábalni a világnak a vírusválságból, az akár újból visszavetheti a növekedést, és ezáltal az olajkeresletet is.