Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Jön az indiai mutáns-elér a tőzsdére is?

Már igen régóta olvashatunk az indiai mutáns létezéséről. Az azóta már delta mutánsra átkeresztelt vírusfajta azonban az elmúlt néhány napban egyre több figyelmet kezd kapni. A delta mutáns miatti esetszámok ugyanis emelkednek több országban is, és ez aggodalomra ad okot, egyre több egészségügyi szakértő óvva int a fegyelem lazulásától a vírus elleni védekezés terén.

Átoltott országokban is terjed

Jelenleg ami a leginkább aggasztó a mutánssal kapcsolatban, az az, hogy épp olyan országokban növeli az esetszámokat, amelyek egyébként élen jártak az oltási programban, mint Izrael vagy Nagy-Britannia. Utóbbinál ahogy a lenti grafikonon is látszik, már a februári szinten áll a napi új fertőzöttek száma. Egyértelműen látszik tehát, hogy a még be nem oltottak körében képes forogni a vírus, ami az erős terjedésére utal.

Felszálló ágban a vírus Angliában (www.ourworldindata.org)

A delta variáns egyre jelentősebb esetszámokat okoz több nyugati országban is, illetve Magyarországon is azonosították már néhány embernél. Ennek ellenére viszont egyelőre nem hallunk jelentősebb intézkedésekről a vírus megállítása érdekében. Az egyik ok az lehet, hogy jelenlegi tudásunk szerint véd a vakcina ez a mutáció ellen is, ami miatt némileg megnyugodhatnak a beoltottak.

Ettől függ a tőzsdei reakció

Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy az új, agresszívabb variáns miatt még mindig nem zárható le a koronavírus története, bármennyire is szurkol ennek már egy emberként az egész emberiség. A mutáns megjelenése és erősödése az oltási programok gyorsítására ad okot a kormányok számára.

Az, hogy a tőzsdére gyakorol-e hatást, egyelőre kétséges. Alapvetően amíg egészségügyi kérdést jelent csupán a fertőzési számok emelkedése, addig aligha okoz jelentősebb korrekciót a tőkepiacokon. Kiemelt figyelemre akkor lesz szükség, ha esetleg újból korlátozások visszaállítására kell, hogy sor kerüljön a fertőzési számok letörése érdekében. Ez esetben nehéz elképzelni, hogy teljesen piaci reakció nélkül maradna a mutáns terjedése, ugyanis jelenleg már bőven a vírusválság végét árazzák a piaci szereplők.  Addig azonban a tőkepiacokon sincs miért aggódni: nem árt azonban, ha fél szemmel mégis vizsgáljuk a delta mutáns terjedését, hiszen bármikor berobbanhat egy újabb járványhulálám.