Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Így alakul az olajár az OPEC+ gyűlés előtt

Mint ismert, az elmúlt időszakban kétéves csúcsára ért az olajár. Ez annak volt köszönhető, hogy a június legelején tartott, OPEC+ gyűlésen elhalasztották a termelés növelését. A jelenlegi tervek szerint, július elsején gyűlnek össze a vezetők, akik már a nyár középső hónapjában, emelni szeretnék a kőolaj exportját. Egyes hírek szerint, már egy előzetes megállapodás is született, hogy még augusztusban is feljebb srófolják a kitermelés mértékét. Mindeközben a pandémia után, rohamléptekben áll helyre a világgazdaság, valamint a kereslet is nem várt méretek ölt. Habár az utazásokkal kapcsolatos korlátozások még mindig jelen vannak, ennek ellenére az olaj iránti kereslet már magasabb, mint a kínálat a piacon. 

Ezt várják a gyűléstől 

Az OPEC+ országokon belül, egyértelműen a többség a kitermelés növelése mellett foglalt állást. Ide tartozik Oroszország, amely kifejezetten szorgalmazta a kőolaj export emelését. Nem sorolható ide azonban Irán, mivel még nem tudni, hogy sikerül-e tető alá hozni a nukleáris alkut az USA-val. A helyzeten nem segít, hogy vasárnap folyamán az Amerikai Egyesült Államok légicsapást mért, egyes iraki milíciára. Ezen szervezetet egyes források szerint, iráni érdekek támogatták, így felelősek lehettek egy amerikai intézmény ellen elkövetett támadásért. 

Ezzel szemben Szaúd-Arábia, egyelőre egy mérsékeltebb álláspontot képvisel az ügyben. Alapvetően szeretnék növelni a kitermelést, azonban csak elhanyagolható mértékben. Jelenlegi információk értelmében, nagyjából 550 ezer hordóval növelhetik exportjukat az OPEC+ országok naponta. 

Mit várhatunk ennek értelmében az ártól? 

Az USA légi akciója, minden valószínűséggel nem fogja komolyabban befolyásolni az olajárat. Ennek az az oka, hogy a piac már beárazta, hogy legkorábban augusztusban léphet újra életben a nukleáris egyezmény. Az ügyet tovább hátráltathatja, hogy Iránban a frissen megválasztott elnök, Ebrahim Raisi konzervatív nézeteket vall. Így elképzelhető, hogy a tárgyalások még tovább elhúzódnak, ez azonban a jövő zenéje. 

Idén már 50%-os pluszban teljesít az OPEC+ szempontjából mérvadó Brent olaj ára, amely pénteken a 76 dolláros szint fölé és bekopogtatott – www.investing.com

A kitermelés növelésével, azért valamelyest csökkenhet az olaj világpiaci ára. Erre azonban még várni kell, mivel az ülést csütörtökön tartják, a valós gazdasági hatás pedig csak hetekkel később gyűrűzhet be. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a piac előre beárazza az export növekedését, így akár a 75 dolláros szint alá kerülhet az olajár