Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

A befektetők érzékenyen reagálhatnak

Szombaton érkezett a hír, hogy Kínában nagyszabású visszahívásra kötelezik a Tesla-t. Persze ez a modern kor elektromos, és önvezető autói esetében, nem egy klasszikus értelemben vett visszahívást jelent. Sokkal inkább egy szoftverfrissítésről beszélhetünk, amellyel különböző funkciókat tud a gyártó orvosolni a távolból. A tulajdonosoknak ezáltal nem is kell szakszervízbe vinniük szeretett járműveiket, hanem csupán az internetre kell kapcsolódniuk otthonról a járgányaikkal.  

Mennyi autót érint? 

A kínai piacszabályozási államigazgatás bejelentésének értelmében, közel 300 ezer Tesla járművet érint a mostani visszahívás. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy zömében az országon belül gyártott modelleket érinti a dolog. Így a shanghai-i gigafactory gyártósorairól legördült, Model 3 és Model Y típusok frissülhetnek. Mindez nagyjából 250 ezer autót ölel fel, azonban további 30-40 ezer, importált Model 3 is minden valószínűséggel érintett. 

Egyes információk szerint, a Tesla elektromos autóinak vezetés segédleti rendszereire fér rá a ráncfelvarrás. A piacszabályozási államigazgatás szerve szerint, a sofőrök akaratukon kívül aktiválhatnak olyan erőforrásokat az autóban ülve, amelyekkel hirtelen gyorsulást idéznek elő. Ez alapján egészen biztos, hogy a véletlenül bekapcsolt erőrásegítés jelenti a főbb problémát, amelyet természetesen könnyen orvosolhat a gyártói oldalról. Mindez azonban rendkívül balesetveszélyes lehetett idáig, tehát elfér a frissítés. 

Mit jelent ez a tőzsdére nézve? 

Az elmúlt időszak kiegyensúlyozottabb teljesítménye után, újra felfelé tör a Tesla árfolyama – www.investing.com

Elon Musk cégének részvényei, ismét ragyogó formát mutatta az elmúlt héten. Az árfolyam sokáig a középső Bollinger-szalagot jelentő, 20 napos mozgóátlag közelében oldalazott. A támasz rendkívül stabilnak bizonyult, így jöhetett a várva várt emelkedés. Mindez szerdán kezdődött meg, majd a hét utolsó két kereskedési napján, már a felső Bollinger-szalag ellenállásának áttöréséről beszélhettünk. Az árfolyam a fent említett visszahívások hírére negatívan is reagálhat. A Tesla befektetői különösen érzékenyek tudnak lenni az ilyen és ehhez hasonló ügyekre. Azt azonban fontos leszögezni, hogy a múltban láttunk már túl és alul is reagálni hasonló helyzeteket.