Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Galaxis útikalauz a Virgin Galactic befektetőinek

Zöld utat kapott a Virgin Galactic, már ami az űrbe történő személyszállítást illeti. Az engedélyt az illetékes Szövetségi Légiközlekedési Hatóság (FAA) bocsátotta ki, amellyel kezdetét veheti az űrturizmus. Mindez azt jelenti, hogy a Virgin Galactic előtt, az utolsó hatósági akadály is elhárult, így végső fázisukba léphet a programjuk. A ragyogó fejleményeket a befektetők is értékelték, és egy űrrakétához hasonlóan, kilőttek a részvények is felfelé. 

Kis lépés az embernek, nagy lépés a Virgin Galactic-nak 

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a jelenlegi engedélyezés valójában már 2016 óta érvényben volt. Most csak egy licencbővítésről beszélhetünk, azonban ez már kifejezetten a személyszállítással kapcsolatos. Ezzel a vállalat teljesítette az FAA hitelesítési és validálási folyamatát, amely összesen 29 pontban gyűjtötte össze a teendőket.  

A vállalat vezérigazgatója, Michael Colglazier azt mondta, hogy már csak a repülésirányítási, és navigációs paneleken kell elvégezniük az utolsó simításokat. Egyébként a cég űrhajója 6 személy szállítására lesz képes, beleértve a két pilótát is. A Virgin Galactic amúgy elég jól áll az előfoglalásokkal is, mivel nagyjából 600 foglalással rendelkeznek. Ezekből egyenként 200 és 250 ezer dollár közé tehető bevétele származik a vállalatnak. 

Lesz mit tejbe aprítani a Tejúton

A pandémia valamelyest hátráltatta a fejlesztések előrehaladását. Ennek okán az első hivatalos űrrepülő utak is csúsztak, előbb 2021 végére, majd 2022 elejére. Jelenleg ezt az időszakot igyekszik tartani a Virgin Galactic, de addig is legalább három további tesztrepülést kell végrehajtaniuk. 

Kitört a Bollinger-szalagból a Virgin Galactic árfolyama – www.investing.com

A vállalati részvényei egyébként, igencsak hullámzó teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban. Ez amiatt volt lehetséges, mivel egy-egy negatívabb tesztelési hírre is, rendkívül negatívan reagáltak a befektetők. A főbb versenytársakhoz hasonlóan, komoly pénzeket kellett beleölniük a tesztelési ütem tartásába, hogy partiban maradjanak a SpaceX és a Blue Origin duójával. A következő tesztrepülést épp azért tűzték ki a július negyedikei ünnepségre, mivel utóbbi konkurencia is már a nyár középső hónapjában fog tesztelni. Mindezt már a befektetők sem hagyhatták figyelmen kívül, így ma a pre-market kereskedés során, rögtön 19% körüli emelkedéssel kezdtek. Ilyen szárnyalásra pedig, csak a legjobb hajtóművek képesek.