Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Infrastruktúra-fejlesztés: ők szárnyalhatnak a tőzsdén

A csütörtöki nap folyamán sikerült megállapodni az amerikai Szenátusban az új, kétpárti infrastruktúra fejlesztésekről. Mindez a regnáló elnök, Joe Biden egyik legnagyobb programpontja volt megválasztása során. Röviden összefoglalva, a gigantikus méretű állami beruházások promótálásának nem csak a gazdaság fejlesztésében, de annak a válság utáni fellendítésében is kiemelkedő szerepe lehet. A jelenlegi tervek értelmében, mintegy 1.200 milliárd dollárnyi beruházás valósulhat meg az USA-ban, nagyjából 8 éves kerettartam alatt. A mi szempontunkból azonban most az az izgalmasabb, hogy mely részvények reagálhatnak jól a helyzetre. 

Nagyhalak 

A CAT közel 140%-ot ment a pandémia mélypontja óta. A június eleji korrekció után, most újra fellendülhet az árfolyam. – www.investing.com

Ha már a legnagyobbakról beszélünk, muszáj megemlíteni a Caterpillart. Az illinois-i cég igazi sláger-részvénynek számít, amikor infrastruktúra fejlesztés van terítéken. A vállalat széles termékpalettája lehetővé teszi, hogy mindenféle infrastrukturális beruházásnál jelen lehessenek a sárga tehergépei. Habár számos szakértő kiemelte, hogy a cég drasztikusan teljesít a feltörekvő piacokon, most a helyzet rövid távon fordulatot vehet. A papírok 2,6%-ot emelkedtek a fejleményeknek köszönhetően. 

A VALE 2016-ban érte el a 10 éves mélypontját. Azóta kapaszkodik a cég, és a növekvő nyersanyagárak nekik kedveznek. – www.investing.com

Ott van továbbá a brazil Vale vállalat, amely világvezető nikkelbányászatban, de az elitbe tartozik vasérc-, réz-, arany-, és ezüstbányászatban is. Mivel a beruházások fellendülésével egyidejűleg, az USA nyersanyag szükségletei is növekedni fognak, így könnyen támaszkodhatnak a Vale-re. Ez mindenképp segíthet a cég jövőjén, amely nagyon felemás évtizedet tudhat maga mögött. A hírek hatására több, mint 1%-ot emelkedtek a részvények.

Kishalak 

Attól még, hogy kishalak, pont azért növekedhetnek, mert valamiben mégis piacvezetők. Nincs ez másképp a Vulcan Materials esetében sem, amely az USA egyik legnagyobb cement és aszfalt gyártója. Mivel a jelenlegi tervezet döntő részét útépítések képzik, így a cég óriási megrendelésekre számíthat majd. Csütörtökön 3,27%-ot emelkedett a részvényárfolyam. 

Az infrastruktúra fejlesztés azonban, nem csak a fent említett szektorokat érinti. Az USA jelenlegi kormányzata ugyanis magasfokú elköteleződést mutat, már ami az állami szektorok járműparkjának kizöldítését illeti. Emiatt bízták meg az Oshkosh-t, 165.000 db alternatív meghajtású postakocsi gyártásával. A cég részvényei 2,14%-ot emelkedtek csütörtökön.