Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Kicsattanó jó hangulat az ázsiai piacokon

Nagyon pozitív hangulatban telt a szerdai kereskedési nap, már ami az ázsiai térség feltörekvő piacait illeti. A kicsattanó jókedvet számos dolog megalapozta, főleg japán és amerikai történések mozgatták az árfolyamokat. Mindez indikálhatja azt, hogy ma egy nagyon jó nap lesz Európában is, majd a tengerentúlon folytatódhat a tegnap megkezdett emelkedés bizonyos szektorokban. Vegyük sorra a jó teljesítmény okait, és nézzünk a csendes óceániai térség visszafogottabb teljesítményének mélyére. 

Kína és Hong Kong 

Hong Kong-ban jelenleg a mozgóátlagok jelentik az ellenállást, amelyek közül csak az 50 naposat sikerült áttörni szerdán – www.investing.com

Összességében elmondható, hogy a térség pozitív hangulatát, a kínai és a hong kong-i piacok alapozták meg. A növekedés oka egyértelműen az volt, hogy a helyi idő szerint éjjel, az amerikai tech szektor főbb részvényei (és azzal együtt a Nasdaq Composite) emelkedést mutattak. Erre jól reagáltak olyan ázsiai vállalatok árfolyamai, mint az Alibaba és a Baidu, előbbi 1,87%-os, utóbbi 2,12%-os növekedéssel. Mindez megalapozta azt, hogy a hong kong-i Hang Seng index 1,96%-ot ugrott szerdán. 

Visszapattant mozgóátlagairól a Shanghai Composite, így megnyílt a tér felfelé – www.investing.com

Kínában ezzel egyidejűleg szintén jó hangulat volt. A Shanghai Composite hetek óta adós maradt a jó teljesítménnyel, majd ezt a rossz szériát a héten igyekszik ez idáig megtörni. Szerdán 0,3 százalék körüli emelkedéssel, immár a május végén mutatott pozitív szériát idézi. Ennél is jelentősebb napja volt a tech-orientált Shenzhen Component-nek, amely 1% feletti emelkedést produkált, amelyben az amerikai “testvérek” jó hangulata volt a meghatározó. 

Ausztrália és Japán 

Még mindig a pandémia előtti szint felett teljesít az ausztrál index, és a mozgóátlagaitól is eltávolodott az árfolyam – www.investing.com

Nem tartottak ki a jó hangulattal az ausztrál és a japán piacok. Ennek oka az lehet, hogy a pénz jellemzően ezen piacok között áramlik, tehát amikor a térség egyik felén eluralkodik a jó kedv, akkor a másik részre ez negatívan hathat. Nem volt ez most sem másképp, az ausztrál S&P/ASX 200 index esetében, amely 0,6%-os csökkenéssel zárt szerdán. Ennek ellenére, továbbra is csúcsai közelében az index. 

Jelenleg az 50 napos mozgóátlag szolgál ellenállásul a Nikkei 225 számára, amelyet immár két napja tesztel – www.investing.com

Hasonlóan mérsékeltebb teljesítményt nyújtott a japán Nikkei 225 index is. Habár a szigetországban csak oldalazásról beszélhetünk, egyelőre alapvetően egy dokumentum hatott az árfolyamra. Szerdán lett nyilvános a japán jegybank áprilisi, monetáris politikáról döntő ülésének a jegyzőkönyve. Ennek értelmében a vártnál gyorsabb gazdasági helyreállítást vártak a résztvevő felek. Annak az oka, hogy erre nem emelkedett az index az volt, hogy a prognosztizáltnál jobb gazdasági eredményeket már beárazta a piac.