Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Rég nem látott lépés az MNB-től-íme a forint reakciója

Fokozott izgalommal várta a piac a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai, kamatdöntő ülését. Az emelkedő infláció miatt ugyanis a jegybank döntéshozói már előre jelezték, hogy szigorítási ciklus kezdődhet júniusban. Erre a forint árfolyama először jelentős erősödéssel reagált, majd az utóbbi napokban már gyengülést láthattunk. A várakozások igaznak bizonyultak: hozzányúlt az irányadó rátához a jegybank Monetáris Tanácsa.

Újra a régi szám

Mint ismert, a döntés előtt a jegybanki alapkamat 0,6 % volt, ami rekord alacsony szintet jelent. Most ezt emelte fel a központi bank döntéshozó testülete 0,3 %-kal, azaz a jegybanki alapkamat immár 0,9 % lesz. Nem lehet ismeretlen ez a szám az alapkamat változását követők számára, ugyanis a koronavírus válság előtt éveken keresztül pontosan ennyi volt az irányadó kamatráta. A vírusválság miatt megrogyott gazdaság élénkítésére csökkentette 2 lépésben 0,6 %-ra a kamatot az MNB, most úgy tűnik, hogy ezt a két lépést semlegesítették a mai döntéssel.

Az elemzők egyébként hasonló lépésre vártak, bár többen az 1 %-ra felemelt alapkamatot sem zárták ki. Nagyon nagy jelentősége lesz a most következő közleménynek, valamint a ma 15:00-kor kezdődő sajtótájékoztatónak is. Ekkor ugyanis bővebb információkat is megtudhatunk majd a jegybank terveiről, ami a gazdaság, de a forint alakulása szempontjából is kiemelten fontos.

Gyengülés

A forint a lépésre kezdetben gyengüléssel reagál, a 354 forint alatti szintekről percek alatt 355 forint fölé szökött az euró árfolyama. Ez jelentős mozgásnak ugyanakkor nem mondható, de azt jelzi, hogy a piaci szereplők jó része azért ennél nagyobb kamatemelésre is készülhetett. Más szemszögből nézve viszont a hírre eladni metódus is működésbe léphetett, ugyanis most árazódik be végérvényesen, hogy kamatemelés történik.

Érdemes lesz figyelni a már említett kommunikációra még ma délután, ugyanakkor az elmondható, hogy túl nagy szigorítás nem történt a mai ülésen, és ilyen értelemben nem okozott meglepetést a jegybank. A forint árfolyama szempontjából pedig a további szigorításra tett utalások lehetnek nagyon fontosak, ha egyelőre még nem is látunk jelentős kilengést.