Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Kéthetes mélypontján járt hétfőn a Bitcoin

Hétfő délelőtt már a 31.760 dolláros árfolyamot is súrolta a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama. Az újabb bezuhanással kéthetes mélypontját érte el a Bitcoin, amely legutóbb június nyolcadikán repült hasonlóan alacsonyan. Most az ok egyértelműen Kína hozzáállásának megváltozása a kriptovalutákhoz, és azok bányászatához kapcsolódik. Mindez már jócskán tovább mutat a digitális pénzek piacán, ugyanis a hétfői pre-market kereskedés során olyan részvények is esni kezdtek, mint a Coinbase. 

Kína döntése állhat a háttérben 

Nehéz megmondani, hogy pontosan mi is mozgatja a kriptovaluták piacát. Azt már idén láthattuk korábban, hogy elég egy-két pozitív és negatív hír, és simán 20-30 százalékos árfolyam mozgásról beszélhetünk. Most egyelőre nem ilyen drasztikus a helyzet, de a piac volatilitása még a szokásosnál is nagyobb. Ezek mögött most egyértelműen Kína legújabb döntése áll, melynek értelmében az ázsiai ország kripto bányászatának 90 százaléka állhat le hamarosan. 

Az dolog indikátora egy vasárnapi eseménysorozat volt, amely során Szecsuan tartományban számos “bányát” foglaltak le a hatóságok. A hír a kínai kommunista párt egyik médiumában, a Global Times-ban jelent meg, amelyre gyorsan reagáltak a befektetők is. Az ügy nagyon kényes lehet a kriptovalutákra, mivel Kína adja a világ ilyen jellegű bányászatának, nagyjából a 65 százalékát. 

Így reagált a piac 

Folytatja hullámzó teljesítményét a legnépszerűbb kriptovaluta, amely lassan egy hete zuhanórepülésben van – www.investing.com

A sokszor digitális aranynak kikiáltott Bitcoin jelenleg 4 százalék körüli mínuszban teljesít. A kéthetes mélypontról valamelyest sikerült visszakapaszkodni, egyelőre 32 és 33 ezer dollár között teljesít az árfolyam. A csökkenő tendencia nagyjából egy héttel ezelőtt kezdődött, jelenleg mozgóátlagai alatt van a Bitcoin. Hasonló formát mutat az Ethereum és az XRP is, egyaránt 10 százalék körüli mínusszal. 

Szintén nehéz napja van a Coinbase árfolyamának is. A kriptovalutákkal való kereskedésről elhíresült platform zuhanása azt bizonyítja, hogy az eset nem csak a digitális pénzek árfolyamát, hanem a hozzájuk kapcsolódóan kiépült szektort is sújtja. A hétfői pre-market kereskedés során, már 3 százalék körüli mínuszban teljesítettek a papírok, amelyek valamivel enyhébb, 2,25 százalék körüli esésben vannak hétfőn.