Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Rosszul kezdődött a hét Ázsiában

Múlthét kedden még arról cikkezett a sajtó, hogy az ázsiai feltörekvő piacok felemásan várták a FED szerdai, kamatdöntő ülését. Lényegi változás nem következett be az amerikai monetáris politikában, ám a keleti országokban beállt a pesszimizmus átmenetileg. Hétfőn minden az ellenkezőjét mutatta, mint az a múlthét során volt megfigyelhető. Nézzünk a számok mélyére, és keressünk lehetséges okokat és magyarázatokat a jelenségre. 

Magasról lehet nagyot esni 

Idén már négy alkalommal is tesztelte az alsó Bollinger-szalagot a Nikkei 225 árfolyam, de ezúttal átlag feletti forgalom mellett szakadt át – www.investing.com

Júniust jellemzően oldalazással kezdte a japán Nikkei 225 index. Pontosan egy héttel ezelőtt jött a hír, hogy az ország gazdasága a 2021-es első negyedévben, a vártnál jobban muzsikált. Ez persze a pandémia és a korlátozások miatt, még mindig negatív tendenciát mutatott, azonban az elemzők által prognosztizált adatoknál jóval mérsékeltebb volt a csökkenés. Most a Nikkei 225 nap közben több, mint 4 százalékot esett. Az after market során már konszolidáltabb volt az összkép, de még így is 3,29 százalékos mínuszban zárt az index. A pesszimizmus indikátora a japán autóipar volt, amelyben a Honda és a Nissan is 4 százalék körüli esést produkált hétfőn. 

A 20 napos mozgóátlag támasztja alulról az ausztrál indexet, amely május óta szárnyalt – www.investing.com

Hasonlóan kevésbé tartott ki a momentum az ausztrál tőzsdén is. A mértékadó S&P/ASX 200 index közel 1,8 százalékot zuhant hétfőn. A pesszimizmus azután következett be, hogy a japán piacon eladási hullám vette kezdetét. 

Fordult a trend Kínában 

Rég számolhattunk be úgy pozitív hangulatról a kínai térségben, hogy közben az ázsiai és csendes-óceániai piacok ellenkező tendenciát mutattak. Ezúttal a Shanghai Composite, és a Shenzhen Component is emelkedni tudott, előbbi 0,12, utóbbi a maga 0,395 százalékával. Mindez azután történt, hogy Kína hétfőn nem változtatott az egyéves és az ötéves hitelkamatokon sem. 

Szintén visszafogottabb teljesítményt nyújtott a hong kong-i Hang Seng index is. A piac 1,81 százalékos esést mutatott. Mindez csak a kereskedés utolsó óráiban volt megfigyelhető hétfőn, miután Kína emelkedő tendenciát tudott felmutatni. A dél-koreai KOSPI index szintén esett a hét első kereskedési napján, így 0,83 százalékos mínuszban volt a piac.