Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

GM: „Agresszívan, céltudatosan, alaposan kidolgozott tervek alapján fektetünk be”

A General Motors szerdán bejelentette, hogy az elkövetkező években még nagyobb hangsúlyt fektetne az elektromos autók fejlesztésére.

Amerika egyik legnépszerűbb autógyártója, a GM szerdán azt mondta, hogy az elektromos és önvezető autók fejlesztésére szánt keretét 8 milliárd dollárral, összesen 35 milliárd dollárosra bővíti. A General Motors teljes EV beruházási kerete a 2020 és 2025 közötti évekre vonatkozik. Az autógyártó korábban, még 2020 novemberében a 20 milliárd dolláros keretet 27 milliárd dollárosra bővítette.

„Agresszívan, céltudatosan, alaposan kidolgozott tervek alapján fektetünk be, ezáltal megbizonyosodhatunk arról, hogy a General Motors a fenntarthatóbb jövőbe történő átalakulás minden aspektusában vezető szerepet tölthet be” mondta Mary Barra, a GM vezérigazgatója szerdán. A General Motors 2025-re éves szinten több mint 1 millió darab elektromos autó eladását tervezi. „Az EV-k globális elfogadottsága egyre növekszik és hamarosan inflexiós ponthoz érhet. Készek akarunk lenni arra, hogy a megnövekedett keresletre időben tudjunk reagálni és minden ügyfelünk igényét teljes mértékben ki tudjuk elégíteni.” mondta Paul Jacobson a GM CFO-ja.

A tervek szerint a fejlesztésre szánt keretből az első nagyobb kiadásokat a teljesen elektromos Hummer és a Cadillac Lyriq piacra dobása jelentené. A GM korábban azt mondta, hogy 2025-ig 30 darab új elektromos modellel bővítenék a palettájukat. Szerdán ezzel kapcsolatban annyit árultak el, hogy a magasabb kerettel együtt ez a szám vélhetően növekedni fog. Tehát várhatóan 30-nál is több elektromos modellt láthatunk 2025-ig. A GM azt is elmondta, hogy egy amerikai gyárát elektromos SUV-ok gyártására rendezné be. Konkrét gyártási számokról, modellekről és a gyárról azonban nem árultak el további részleteket.

A GM azt is közölte, hogy az évtized közepére két további amerikai akkumulátorgyárat épít. Pontos részleteket később közölnek arról, hogy hol épülnek meg majd ezek az akkumulátorgyárak. A beruházás a friss, 8 milliárd dolláros keretnövelés több mint felét teszi ki.

Emellett az autógyártó a chiphiány ellenénére is a vártnál magasabb második negyedéves nyereséget prognosztizál.

A General Motors részvényei közel 50 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy év során.

A középső Bollinger-szalagról felpattant a GM árfolyama.