Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Alaposan beindult az olasz ipar


 A Reuters által megkérdezett elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak a márciusban mért 0,3 százalékos növekedés után.

A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 79,5 százalékkal ugrott meg Olaszország ipari termelése. Ez nem meglepő, hiszen tavaly áprilisban az olasz gyárak többsége nem működött, mivel a koronavírus-járvány első hullámát nagyon szigorú zárlatok bevezetésével próbáltak megállítani a hatóságok.

Elemzők gyengébb adatot, 72,2 százalékos emelkedést vártak áprilisra a márciusi 38,4 százalékos ugrás után. Márciusban először nőtt az ipari termelés éves szinten, miután az előző 24 hónap mindegyikében csökkenést jegyeztek fel.

Február-áprilisban 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző három hónaphoz képest, míg január-márciusban 0,9 százalékkal.

A tavalyi év egészében a kiigazítatlan adatok szerint 10,9 százalékkal, szezonálisan kiigazítva pedig 11,4 százalékkal esett vissza a harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaságban az ipari termelés – ismertette a távirati iroda.

Olaszországban az ipari termelés általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával (GDP).

 Az idei első negyedévben 0,1 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz képest. A járvány által dominált 2020-as év egészében azonban 8,9 százalékkal zuhant az olasz gazdaság teljesítménye, a második világháború óta nem volt ilyen súlyos a visszaesés. Egy évvel korábban, 2019-ben 0,3 százalékos növekedést mértek.

Mario Draghi kormánya 4,5 százalékos növekedést prognosztizál az idei évre annak reményében, hogy a második félévben már lendületbe jön a gazdaság. Az olasz statisztikai hivatal pár napja közzétett prognózisában 4,0 százalékról 4,7 százalékra javította a GDP-növekedés idén várható ütemét.

Olaszország a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik. Több mint 4,23 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, és a Covid-19 betegséghez köthető elhalálozások száma meghaladja a 126 ezret.